CIK odlučio

U nedjelju 9. oktobra održavaju se odgođeni izbori na biračkom mjestu Hozići u Novom Gradu

Hronika 03.10.22, 18:18h

U nedjelju 9. oktobra održavaju se odgođeni izbori na biračkom mjestu Hozići u Novom Gradu
Odgođeni izbori na biračkom mjestu 007B051 “Hozići” bit će održani u nedjelju, 9. oktobra 2022. godine

 

 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj danas donijela Odluku o odgađanju i raspisivanju izbora za biračko mjesto  007B051 “Hozići” u osnovnoj izbornoj jedinici Novi Grad, s obzirom da 2. oktobra izbore na tom biračkom mjestu nije bilo moguće održati u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

 

Odgođeni izbori na biračkom mjestu  007B051 “Hozići” bit će održani u nedjelju, 9. oktobra 2022. godine.

 

Danas je otvorena 57. sjednica Centralne izborne komisije BiH i održavat će se u nastavcima dok se ne riješi po svim zahtjevima općinskih/gradskih izbornih komisija za izdavanje naredbe za otvaranje vreća u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora s pojedinih biračkih mjesta iz razloga što birački odbori nisu izvršili sve svoje obaveze utvrđene Izbornim zakonom BiH i podzakonskim aktima Centralne izborne komisije BiH - saopćeno je iz te institucije.

 

Odobreni su zahtjevi za 10 biračkih mjesta u Doboju, šest u Širokom Brijegu, dva u Konjicu, 12 u Zenici, 10 u Foča (RS), jedno u Odžaku, jedno  u Orašju, jedno u Čeliću, četiri u Vukosavlju, pet u Derventi, tri u Domaljevaccu-Šamcu, tri u Bužimu, osam u Srebreniku, tri u Rudom, četiri u Šamcu, 14 u Srebrenici, dva u Ribniku, jedno u Oštroj Luci, četiri u Han Pjesku, jedno u Bosanskom Grahovu i četiri u Vitezu. Navedenim aktivnostima imaju pravo prisustvovati akreditirani izborni posmatrači.

 

Centralna izborna komisija BiH je navela da se aktivnosti provode i u Glavnom centru za brojanje. U popodnevnim satima se očekuje prijem izbornog materijala koji se obrađuje u Glavnom centru za brojanje.

 

Glasački listići sa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, glasački listići iz inostranstva, glasački listići birača koji su glasali putem mobilnih timova i glasački listići birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima će se brojati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

 

Sve  aktivnosti u Glavnom  centru za brojanje mogu posmatrati posmatrači akreditirani za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje - saopćeno je iz CIK-a BiH.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI