NAKON TEŠKE BOLESTI

Odlazak čuvenog Sarajlije: Umro slikar i grafičar Fadil Vejzović, vječna inspiracija bili su mu ljepota i žensko tijelo

Hronika 01.10.22, 08:55h

Odlazak čuvenog Sarajlije: Umro slikar i grafičar Fadil Vejzović, vječna inspiracija bili su mu ljepota i žensko tijelo
Vejzović se, osim slikarstvom, tijekom cijele umjetničke karijere bavio i ilustracijama pa je surađivao s brojnim nakladničkim kućama. Godine 2019. objavio je ilustriranu knjigu prema pjesmi Arsena Dedića „Kuća pored mora“

 

 

Hrvatski slikar i grafičar Fadil Vejzović umro je u petak nakon teške bolesti u 80. godini u Zagrebu, doznaje se iz kruga obitelji, prenosi Jutarnji list.

 


Fadil Vejzović rođen je u Sarajevu 1943. godine, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija.


Postdiplomski studij grafike i slikarstva završio je na Akademie der Bildende Kunste u Nurnbergu. Od 1976.- 1986. radio je u magazinu Start kao art direktor.


Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj umjetnički rad dobio je mnoge važne nagrade.


Od 2007. godine, prema izboru Igora Zidića, njegova djela izložena su u stalnom postavu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu.


Posljednja izložba Fadila Vejzovića, pod nazivom Tijelo – svijet postavljena je u zagrebačkoj Galeriji Josip Račić u ožujku ove godine.


Vječna tema i inspiracija umjetničkog rada Fadila Vejzovića bili su žensko tijelo i ljepota.


Vejzović se, osim slikarstvom, tijekom cijele umjetničke karijere bavio i ilustracijama pa je surađivao s brojnim nakladničkim kućama. Godine 2019. objavio je ilustriranu knjigu prema pjesmi Arsena Dedića „Kuća pored mora“.


Njegov atelje u Medulićevoj ulici u Zagrebu bio je mjesto okupljanja brojnih prijatelja i rasadnik inspiracije za mnoge umjetnike.

 

(DEPO PORTAL/ad)