Čvrsta podrška Jusufu Arifagiću

Konaković u Janji: Laži SDA nas neće obeshrabriti! Oni hoće jedinstvo samo ako se aplaudira predsjedniku!

Front 29.09.22, 21:51h

Konaković u Janji: Laži SDA nas neće obeshrabriti! Oni hoće jedinstvo samo ako se aplaudira predsjedniku!
Konaković je večeras u Travniku rekao da je NiP ponudio saradnju SDA i zajednički nastup u RS-u koji bi bio zasnovan na principima da se biraju časni i pošteni ljudi, oni koji stvarno žive na ovom području, čije porijeklo imovine se zna - ali oni su to odbili!

 

 


Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković govorio je danas na predizbornom skupu u Janji kod Bijeljine gdje je ponovio čvrstu podršku Jusufu Arifagiću te se osvrnuo na niz neistina u vezi sa Narodom i Pravdom i zajedničkim nastupom u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

 


Konaković je u Janji kazao da Narod i Pravda daje snažnu podršku Jusufu Arifagiću, kandidatu za predsjednika bh. entiteta RS.


- Mi smo se odlučili podržavati ljude iz naroda, narodne a ne stranačke predstavnike. Tako funkcionira NiP širom BiH, a sa posebni senzibilitetom u RS-u. Hoću sa ovog mjesta da razjasnim nekoliko važnih stvari, a to su ove silne laži koje slušamo od režima o Narodu i Pravdi. Janja je mjesto u kojem smo prije samo nekoliko mjeseci pokazali šta SDA misli o jedinstvu i kako ga doživljava i šta nam je to njihovo jedinstvo donijelo u cijeloj BiH, a posebno u RS-u - kazao je Konaković pojasnivši da je NiP htio zajednički nastup i zajedničke liste za izbore, ali je SDA to odbila, o čemu postoje jasni dokazi koji su javnosti prezentirani.


Prema Konakoviću, SDA hoće jedinstvo samo ako će ih se slijepo slušati, pokloniti im se i aplaudirati predsjedniku SDA i njegovim poslušnicima koji su uhljebili sve šo imaju od svoje rodbine.


- Šta nam je to jedinstvo donijelo zadnje dvije decenije? Sa 18 zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a nakon agresije na BiH danas sjedi manje Bošnjaka od broja koliko nam je Ustavom zagarantirano. Tako vam je u svakoj općini, gradu, koliko je samo primjera kakav je i Janja u koju se vratilo mnogo ljudi nadajući se da će nastaviti život koji je prekinula prokleta agresija i koji su ponovo pobjegli samo zato što nisu imali podršku te sarajevske politike koja ne vidi dalje od svog nosa, koja gleda samo od Baščaršije do Marijin Dvora i ne zanima ih nijedan pedalj BiH osim fotelja u kojima sjede - kazao je Konaković.


On je pojasnio da je NiP ponudio saradnju i zajednički nastup u RS-u koji bi bio zasnovan na principima da se biraju časni i pošteni ljudi, oni koji stvarno žive na ovom području, čije porijeklo imovine se zna.


- Oni su nas na tim pregovorima varali, zavlačili, mi smo redovno išli na pregovore i onda su nam oni počeli nuditi pozicije, nosioce lista, kompenzacije. Mi smo to odbili, tražili smo da napravimo konkretan primjer, jasne mjere da mi možemo izaći pred ljude i reći ovako ćemo popraviti vaš život. Oni su nas zavlačili, govorili su hoćemo, doveli su nas do kraja misleći da nećemo imati hrabrosti. Mi nismo htjeli na istu listu sa lopovima koji nemaju hrabrosti da pokažu svoju imovinu. Mi smo u RS-u druga najjača probosanska stranka, ali smo hladne glave procijenili da ne budemo razlog da se izgubi jedan ili dva mandata. Rekli smo nećemo imati listu i onda nam nakon svega ti kriminalci nabijaju na nos da nismo za zajedništvo. Mi smo za zajednički nastup ali ne na klasični bosanski način koji će ponoviti mandate onima koji su tu već godinama i koji naše ljude dijele po stranačkoj pripadnosti - dodao je Konaković.


Vlada KS koju predvodi Narod i Pravda jasno je pokazala da brine o svakom dijelu BiH, posebno o RS-u iako u ovom trenutku nema listu na ovom području što pokazuje suštinsku razliku između SDA i Naroda i Pravde. Konaković je rekao da će NiP u budućoj Vladi FBiH insistirati na Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.


- Hoćemo da pokažemo šta se može sa toliko para uraditi a bez da se gleda ko je pripadnik koje stranke. Pomoći ćemo život, opstanak, sport, kulturu, mlade, djecu, sve ono što pokazujemo u Kantonu Sarajevo da se može - saopćeno je iz Press službe NiP-a.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


 

BLIN
KOMENTARI