saopćilo tužilaštvo bih

Predložene mjere za osumnjičene u predmetima 'Storage' i' Insider': Inspektoru MUP-a KS Adisu Prašoviću kućni pritvor i stroge...

Hronika 28.09.22, 16:34h

Predložene mjere za osumnjičene u predmetima 'Storage' i' Insider': Inspektoru MUP-a KS Adisu Prašoviću kućni pritvor i stroge...
Prijedlozi za određivanje mjera pritvora i zabrane, bit će u zakonskom roku, proslijeđeni Sudu BiH, saopćeno je

 

 

 

Nakon ispitivanja osumnjičenog u predmetu “Storage”, koji se nakon višemjesečnog bjekstva, predao Tužiteljstvu BiH, postupajući tužitelji uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Jekić Darija, rođenog 1987. godine u Doboju, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

Pritvor će biti predložen zbog opasnost od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

 

Osumnjičeni je pod istragom i između ostalog se tereti da je kao član organizirane kriminalne skupine, komunicirajući putem aplikacije “Sky”, dogovarao i sudjelovao u teškim kaznenim djelima organiziranog kriminala, neovlaštenog međunarodnog prometa opojnim drogama “marihuana” i “heroin” u velikim količinama, kao i postavljanju eksplozivne naprave na objektu u na području Gradiške.

 

Također, tužitelj u predmetu kodnog naziva “Insider”, nakon ispitivanja osumnjičenog, uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje strogih mjera zabrane, koje uključuju i kućni pritvor za osumnjičenog Prašović Adisa, rođenog 1979. godine u Sarajevu, uposlenog kao inspektor u policiji MUP-a KS.

 

Osumnjičeni je pod istragom zbog koruptivnih kaznenih djela, korištenja policijskih ovlasti i kapaciteta, za nezakonito dostavljanje informacija osobama iz krim-miljea, te je potrebno da se udalji iz policijskih struktura, za vrijeme trajanja istrage.

 

Prijedlozi za određivanje mjera pritvora i zabrane, bit će u zakonskom roku, proslijeđeni Sudu BiH, saopćeno je.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

BLIN
KOMENTARI