Nakon govora Sebije Izetbegović

Arifagić pita SDA: 'Vodim li ja Bošnjake u nove masovne grobnice? Preživio sam tri logora smrti... Sram vas bilo!'

Front 27.09.22, 22:45h

Arifagić pita SDA: 'Vodim li ja Bošnjake u nove masovne grobnice? Preživio sam tri logora smrti... Sram vas bilo!'
Kandidat za potpredsjednika/predsjednika RS-a, Jusuf Arifagić, logoraš koji je preživio tri logora smrti, Omarsku, Keraterm i Trnopolje, kaže da ga odavno nije neko tako uvrijedio kao čovjeka: Da li ja vodim Bošnjake u masovne grobnice, evo pitam te 'velike patriote'? Sram da ih bude. Oni šuruju 30 godina sa negatorima genocida i ponižavaju nas!

 

 

 


Nakon što je Sebija Izetbegović svoje političke protivnike nazvala "luzerima zakrvavljenih očiju, nesretnicima i gubitnicima koji su od njih otpali i krenuli nekim groznim putevima i koji će ponovo, ako uspiju, voditi u Tomašice, logore, stratišta i masovne grobnice", Koalicija Država oštro osuđuje politički govor mržnje i korištenje bošnjačke tragedije za stranačke interese.


Posebno je zastrašujući stav SDA koji kaže da "Bošnjake u masovne grobnice vode oni koji nisu podržali zajednički nastup probosanskih stranaka u RS-u i koji su na taj način umanjili šanse za dobijanje većeg broja mandata u Narodnoj skupštini RS-a. To su oni koji odbijaju priliku za zaustavljanje antidržavnog djelovanja i sprječavanje provođenja aparthejda na dijelu teritorije Bosne i Hercegovine na kojem je počinjen genocid".


Kandidat za potpredsjednika/predsjednika RS-a, Jusuf Arifagić, logoraš koji je preživio tri logora smrti, Omarsku, Keraterm i Trnopolje, kaže da ga odavno nije neko tako uvrijedio kao čovjeka.


- Da li ja vodim Bošnjake u masovne grobnice, evo pitam te 'velike patriote'? Sram da ih bude. Oni šuruju 30 godina sa negatorima genocida i ponižavaju nas. Te izjave su poniženje za sve žrtve, za preživjele logoraše, za nas koji smo ponovo došli da živimo na teritoriji gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima. Tomašica je blizu mjesta gdje ja živim. Mjesta stradanja Bošnjaka se smiju spominjati samo uz najveći pijetet, ali svjedočimo i njihovoj bagatelizaciji u političke svrhe, to nas vrijeđa i odbacujemo takve ljude i poruke s gađenjem - kazao je Arifagić.


Mirsad Hadžikadić, koji je večeras zajedno sa Arifagićem učestvovao na tribini u Kozarcu, izjavio je:


- Ja razumijem da je kampanja estradizovana, i u svijetu je tako, sve je to jedan show. Ali ovo što je uradila Sebija Izetbegović, i SDA, prelazi granice prihvatljive političke komunikacije. Ovo što je uradila jeste relativizacija bošnjačke tragedije, te pokušaj jedne vrste njene monopolizacije. To je ispod dostojanstva i kandidata i birača. To je širenje mržnje. Koalicija Država odbacuje i osuđuje takav politički govor podjele i sukoba. Kao da nismo građani iste države, saopćeno je iz Press služba Koalicije Država.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI