od 11. do 15. oktobra u Širokom Brijegu

23. Mediteran Film Festival: Deset kratkih dokumentaraca 'U fokusu'

Kultura 27.09.22, 10:33h

23. Mediteran Film Festival: Deset kratkih dokumentaraca 'U fokusu'
U natjecateljskom programu 23. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, natjecat će se dvadeset naslova - deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca

 

 

Neka od najboljih novijih ostvarenja kinematografije Mediterana donosi program 'U fokusu' ovogodišnjeg izdanja Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu. U ovom off programu MFF-a bit će prikazano deset kratkih dokumentarnih filmova po izboru festivalskog selektora Zdravka Mustaća.

 

Od više emotivnog nego narativnog diskursa u španjolskom filmu 'Luka', priče o sredovječnoj ženi koja nakon 19 godina borbe otkriva da je po treći put oboljela od raka dojke, do putovanja s revolucionarnim balkanskim umjetnikom Božom Vrećom, program 'U Fokusu' nam donosi showcase priča od kojih su neke već posjetile prestižne filmske festivale širom svijeta, objavili su organizatori.

 

Tako će u dva festivalska dana na programu biti dokumentarac 'Luka' španjolskog redatelja Remediosa Malváreza, 'Još samo tri mjeseca' redateljice Hannah Himan Pessah iz Izraela, i 'Split' redateljice Renate Poljak. Iz susjedne Hrvatske uz ovaj, dolazi nam i priča o razornom potresu 'Još malo do Nove Godine' redatelja Marka Bičanića te 'Martin Torpedo' redatelja Tonija Jelenića.

 

'U fokusu' gledamo i 'Isječke' španjolskog redateljskog dvojca Conche Barquero i Alejandra Alvarada, 'Ovo nije moja majka' Javiera Loarte i nagrađivani dokumentarac 'Maldita, ljubavna pjesma Sarajevu' redatelja Amaia Remireza i Raúl de la Fuente Calle.

 

Zanimljiva priča o društvenoj i ekološkoj nepravdi u Beirutu moći će se pogledati u filmu 'Ovo mučno sjećanje koje nije moje' redatelja Panosa Aprahamiana, a na programu je i fiktivni eko dokumentarac iz budućnosti 'Bokahontas' redateljice Jane Radan iz Srbije i Crne Gore.

 

Kako su priopćili organizatori, filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade.

 

Podsjećamo, u natjecateljskom programu 23. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, natjecat će se dvadeset naslova - deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca.

 

Festival će se održavati od 11. do 15. listopada u Širokom Brijegu.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI