INTERVJU/ EDIN MUJKOVIĆ, NOSILAC LISTE SDP ZA BP KANTON

Tunel Hranjen je primjer loše politike, nakon izbora stižu velike promjene

Front 26.09.22, 09:59h

Tunel Hranjen je primjer loše politike,  nakon izbora stižu velike promjene
Edin Mujković, liječnik i specijalista pedijatrije, nosilac je liste SDP BiH za Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona. Za DEPO Portal predstavlja svoj izborni plan, ali i o trenutnoj političkoj situaciji u Goraždu

 

Gospodine Mujković, možete li, kao nosilac liste SDP za Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona, da ukratko predstavite vaš izborni program?


Vladajući režim nam ostavlja iza sebe političku nestabilnost, posljedice nepotizma, nesposobnosti i neznanja, posljedice dugogodišnje vladavine strahom i ucjenama. Došlo je vrijeme da građani BPK konačno pokažu volju, da  ovaj put konačno promijenimo vlast koja ne služi ljudima. SDP BPK Goražde se na predstojećim izborima predstavlja sa listom od 30 kandidata za Kantonalnu skupštinu BPK. Za naše kandidate slobodno mogu reći da su pošteni, pametni i da sigurno mogu odgovoriti zadatku koji ih čeka kada uđu u Skupštinu BPK. Mi se predstavljamo sa Programom za naš Kanton iz oblasti zdravstva, socijalne politike, privrede, obrazovanja, turizma, poboljšanja statusa mladih, sigurnosti i boračkih pitanja. Naš program je realan sa ponuđenim rješenjima.


Kakva je trenutno situacija u vašem kantonu. Šta su to najveći stvarni problemi ovoga kraja?


Goražde je prije rata bio industrijski grad, gdje je bila zastupljena namjenska i hemijska industrija. Poslije rata došlo je do gašenja hemijske industrije, a trenutno je prisutno nekoliko privatnih firmi kao što su Ginex, Rudet, Tvornica alata Goražde, Pobjeda technology, Prevent, Emka, AC unity, TVC koje zapošljavaju preko 2000 ljudi, tako da SDP vidi kao jedan od prioriteta proširivanje industrijske zone za otvaranje novih fabrika te otvaranje novih radnih mjesta.Što se tiče tunela Hranjen on je jedan od strateških projekata kako za Goražde, tako i za cijelu Gornje-drinsku regiju i mora biti realizovan u najkraćem roku. Do sada je prokopano nešto više od jedne trećine tunela, završeno je oko 37% radova, a već je potrošeno 97% predviđenih sredstava. Na ova pitanja bi trebala dati odgovor Vlada Federacije BiH zašto do sada nije tunel završen.


Otkud vi u politici. Zašto smatrate da možete dati svoj doprinos kao budući poslanik u Skupštini kantona?


Ja sam još kao student ušao u politiku. Član sam Socijaldemokratske partije od 2000 godine. U periodu od 2004. do 2016. godine bio sam vijećnik u Općinskom vijeću Goražde u ime SDP-a. Mnogi građani me pitaju da li ću se prestati baviti medicinom, obzirom da sam se kandidovao za kantonalnu skupštinu na predstojeći Izborima, a moj odgovor je da je medicina moja prava ljubav i nikad se njome neću prestati baviti. Moj prioritet su djeca i briga o njihovom zdravlju, obzirom da za par mjeseci zvanično postajem specijalista pedijatrije. Smatram da svoj doprinos naročito iz oblasti zdravstva mogu dati kroz zakonodavnu vlast, znači samo kao poslanik u Skupštini BPK.

 

edom-mujkovic

 

Kako da danas boriti  i rješavati probleme posebnih socijalnih kategorija i problema: žene, mladi, oni koji žive u siromaštvu..?

 

Razvoj ženskih ljudskih prava dobio je na zamahu posljednjih godina, međutim u praksi se krše ta ista prava. Neke od najraširenijih zloupotreba dešavaju se u oblastima: nasilje nad ženama, učešće u društvu i vlasti, rad i zapošljavanje. U našem programu za socijalnu politikuplanirani su aktivniji i efikasniji planovi zaštite žena i djece od porodičnog nasilja na način ohrabrivanja građana da prijavljuju slučajeve porodičnog nasilja upravi policije i Centru za socijalni rad. Zatim izrada plana za borbu protiv zloupotrebe djece u svrhu prosjačenja i sprečavanje trgovine ljudima. Radit ćemo i na mjerama suzbijanja prosjačenja djece i spriječavanje trgovine ljudima u saradnji sa MUP om BPK.Takođe planiramo razvoj sistema za unapređenje života djece sa poteškoćama u razvoju – sa konačnim ciljem asimilacije tih osoba u svakodnevnom životu i obezbjeđenjem  prilagođenih radnih mjesta za te osobe.


Na sceni godinama ima istu vlast, i svjedoci smo ponovno vrlo jake nacionalističke retorike u predizbornoj kampani. Zašto je vaš izbor socijaldemokratija i SDP BiH?


Svjedoci smo kakvu nam politiku vode nacionalne stranke od rata pa do danas. Nazadovanje BiH u svakom pogledu vidljivije je iz dana u dan. Nacionalne stranke već dugi niz godina naročito pred izbore izazivaju sukobe na nacionalnoj osnovi i prikazuju se kao zaštitnici svog naroda od imaginarnog neprijatelja. Socijaldemokratija se zansiva na svojim temeljnim vrijednostima a to su sloboda, jednakost i solidarnost. Socijaldemokratskoj partiji su prioritet građani BiH i Bosna i Hercegovina kao cjelovita zemlja, gdje prije svega žive Bosanci i Hercegovci.


Vaša poruka biračima?


Došlo je vrijeme da dignemo glavu, uspravimo se i pokažemo volju, da ovaj put konačno promijenimo vlast koja ne služi ljudima. Svjedoci smo da svakodnevno građani BiH napuštaju svoju zemlju zbog nemarnih politika a naročito mladi. Građani moraju shvatiti da nisu u službi politike, već da politika mora da bude u službi građana. Jedini put do konačne pobjede nad nemarnim politikama koje nas vode 30 godina jesu papir i olovka.Zato pozivam građane da izađu na Izbore i daju svoje povjerenje onima koji nude pošten, transparentan i zakonit rad, a to je zasigurno Socijaldemokratska partija.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 

BLIN
KOMENTARI