Uskoro počinje snimanje

Omladinski filmski festival najavljuje novi film u vlastitoj produkciji

Kultura 24.09.22, 20:59h

Omladinski filmski festival najavljuje novi film u vlastitoj produkciji
Glavne uloge u filmu tumače Maksim Jovanović, koji tumači lik Jana, Ammar Fazlagić koji tumači Janovog najboljeg druga te Arma Tanović i Mehmed Porča, koji tumače uloge Janovih roditelja

 

 

CINEA Entertainemnt i OFF Pro producirat će novi film Kenan Musića, čiji je scenarij napisao po isitnim događajima koji su se u Sarajevu desili prije tri godine. U korijenu priče su društvene mreže, zapadni imperijalizam koji nam se nekada čini logičnim slijedom događaja, a nekada bolesnim uticajem i kulturom za koju nismo spremi, saopšteno je iz Omladinskog filmskog festivala.


"Jan" je film o prijateljstvu i ljubavi, u trenutku i u životu kada su impulsi i promjene neodoljivi, a strah najveći problem. Bježeći od realnosti i pritiska svog oca, osamnaestogodišnji Jan počinje da ispituje svoje osjećaje prema svom najboljem drugu, vodeći računa da ne pokvari najvrijednu stvar koju ima u životu. I dok je za njegovog najboljeg druga sve ovo još jedan izazov sa društvenih mreža i samo igra, za koju uskoro shvata da je otišla predaleko, Jan počinje da se bori sa svojim stvarnim osjećajima i unutrašnjim konfliktom i pokušava da zadrži druga i izbjegne reakciju svog oca. Odbacivanje Jana od strane njemu najvažnije osobe koju ima i agresivni otac, natjerat će ga na najgori potez.

 

Glavne uloge u filmu tumače Maksim Jovanović, koji tumači lik Jana, Ammar Fazlagić koji tumači Janovog najboljeg druga te Arma Tanović i Mehmed Porča, koji tumače uloge Janovih roditelja.

 

Maksim i Ammar su dio OFF Talents programa koji je ove godine predstavio prvu generaciju mladih talentovanih glumaca, a upravo iz ovog programa u filmu će se pojaviti i Zan Mujkić i Nejla Podžić koji ostvaruju značajne uloge.

 

U filmu se pojavljuju i sarajevske glumice Maja Salkić - Burazerović, Margarita Mladinić, Hana Zrno te mladi Harun Kurić.

 

- Ovo je tema i slučaj u kojem se transformiše naizgled neuništiva veza, testiraju se limiti, granice i pogledi, za koje se cijelog života mislilo da su sve osim ono što na kraju zapravo i jesu. Živeći u društvu koje ne može da prihvati različitosti, kakve god one bile, shvatio sam da borba za druge, empatija, te priča o onome što zaista jeste oko nas, može samo meni pomoći da mi da snagu, da nekada neki svoj problem, koji bi me eventualno u očima "normalnih" činio "ludim i bolesnim", te da svoje misli, strahove ili ideje kažem glasno i ponosno. Ovo je film koji traga za mjestom gdje nema potrebe za etiketiranjem nagona te film koji izaziva prepoznavanje ljubavi u svim njenim oblicima. Suočimo se sa onim što se dešavalo u srednjoj školi kada sam i ja išao i što se dešava danas - navodi Kenan Musić, scenarista i reditelj filma.

 

Direktor fotografije je mag. art. Mario Ilić, s kojim je Musić radio već dva filma. Izvršni producenti filma su Mirza Čustović i Andrej Bačić. 

 

Snimanje filma je planirano u drugoj sedmici oktobra, dok će njegovo pretpremijerno prikazivanje, pred odlazak na film festivale, biti održano sredinom mjeseca novembra. 

 

Film se snima u sklopu projekta OFF Pro koji će u iduće 2 godine proizvesti 5 kratkih filmova u 5 različitih gradova. 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI