ISTRAŽIVANJE GLEDANOSTI

Sahrana princeze Diane bila gledanija od sprovoda kraljice Elizabete: Evo šta su pokazale brojke...

Mediji 24.09.22, 10:43h

Sahrana princeze Diane bila gledanija od sprovoda kraljice Elizabete: Evo šta su pokazale brojke...
Teško upoređivati ova dva događaja s obzirom na kontekst vremena, tehnologiju i navike građana koje su se u međuvremenu bitno promijenile

 

 

 


Prije nekoliko dana objavljeno je da je sahranu kraljice Elizabete pratilo 28 miliona Britanaca, što je manja brojka u odnosu na gledanost sprovoda princeze Diane 1997. godine, koji su tada pratila 32 miliona građana Ujedinjenog Kraljevstva.


Prema brojkama koje je objavila istraživačka organizacija "Barb", Elizabetin sprovod je emitiran na više kanala, a u SAD-u ga je prosječno pratilo 11,4 miliona gledalaca, dok je Dianin pogreb 1997. gledalo 33.2 miliona Amerikanaca.


Ipak teško upoređivati ova dva događaja s obzirom na kontekst vremena, tehnologiju i navike građana koje su se u međuvremenu bitno promijenile.


Još jedna zanimljiva činjenica je da su vjenčanja princa Harryja i princa Williama bila gledanija na televiziji od pogreba njihove bake. Njihova su vjenčanja privukla 29,2 miliona i 22,7 miliona američkih gledalaca, što je značajno nadmašilo gledanost sprovoda kraljice Elizabete, prenosi "Marca".

 

 

(Avaz/DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI