Kandidat za Predsjedništvo BiH u Vitezu

Izetbegović: Dodikova politika bez rezultata, otišao je kod Putina, a na Manjaču je došao NATO

Front 22.09.22, 08:36h

Izetbegović: Dodikova politika bez rezultata, otišao je kod Putina, a na Manjaču je došao NATO
Govoreći o politici SNSD-a i predsjednika te stranke Milorada Dodika, Izetbegović je podsjetio da ništa od onoga što je ta stranka najavljivala, a što je bilo u suprotnosti sa interesima države BiH, nije ostvareno

 

 

 

U Vatrogasnom domu u Vitezu održan je skup Stranke demokratske akcije, na kojem se obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

 

Kalo je saopćeno, Izetbegović je pred prepunim Vatrogasnim domom kazao da postoji posebna emocija, te da atmosfera na ovom i na svim prethodnim skupovima SDA podsjeća na onu iz perioda osnivanja Stranke.

 

- U augustu sam obišao cijelu BiH, zimus sam obilazio iseljeništvo u Evropi. Pokušavali su i pokušavaju specijalnim ratom i propagandom otrovati naš narod. Trebalo je ići među ljude, razgovarati sa njima, bistriti procese. I evo, kao što rekoh, ta emocija se popravlja i kulminira. Idemo, ako Bog da, u veliku pobjedu – poručio je Izetbegović.

 

Bošnjacima se, dodao je, pokušavaju ponovo nametnuti kompleksi, osjećaj manje vrijednosti, a SDA će, poručio je Izetbegović, braniti sistem vrijednosti Bošnjaka, sve ono što čini identitet naroda i čuvati njegovu kičmu uspravljenom.

 

- Izborili smo nezavisnost BiH. Naš narod je odbranio BiH i njene hiljadugodišnje granice, koje su međunarodno priznate i potvrđene. I ovi današnji dušmani će otići i neće uspjeti u svojim namjerama dok god je nas koji volimo ovu zemlju – kazao je Izetbegović.

 

Govoreći o politici SNSD-a i predsjednika te stranke Milorada Dodika, Izetbegović je podsjetio da ništa od onoga što je ta stranka najavljivala, a što je bilo u suprotnosti sa interesima države BiH, nije ostvareno.

 

- Milorad Dodik je otišao kod Putina, a na Manjaču je došao NATO. Najveću vojnu vježbu pravi. Nastavili smo naš NATO put i NATO u svakom trenutku može odlučiti da primi BiH – izjavio je Izetbegović.

 

Osvrnuo se Izetbegović i na odnos sa međunarodnom zajednicom, kazavši da u SDA uvijek mogu imati pouzdanog partnera, ali samo u procesima koji vode BiH u pravom smjeru.

 

- Pokušavali su napraviti truhle kompromise u Neumu, pa u Sarajevu. Nisu uspjeli. Nismo i nećemo nikada napraviti nijedan korak unazad. Mi se nikome nećemo dodvoravati. Mi račune polažemo samo vama, svom narodu – poručio je Izetbegović.

 

Istaknuo je Izetbegović potrebu popravljanja odnosa sa Hrvatima, čiji je broj, podsjetio je, prepolovljen u odnosu na 1991. godinu.

 

- To je naš narod, kojem su loše politike pokvarile odnos sa Bošnjacima. Takve politike muče vlastiti narod – izjavio je Izetbegović.

 

Naredni mandat je, kazao je Izetbegović, prilika za provođenje reformi, izgradnju infrastrukture i snažni ekonomski razvoj koji će omogućiti rast životnog standarda.

 

- Rezultat toga će biti 50 posto viša penzija i plaća na kraju mandata. Kada ja ovo izgovorim, raduju se protivnici. Misle da to ne možemo ispuniti. Mislili su to i prije sedam godina, kada sam obećao 100.000 radnih mjesta, a mi smo to napravili – kazao je Izetbegović.

 

Govoreći o političkim oponentima, a naročito onim koji su nekada bili dio SDA, Izetbegović je kazao da će svi oni nakon Općih izbora biti pozvani da stanu sa SDA u zajednički front koji će braniti državu i njene interese.

 

- Pozvat ćemo i sve Srbe, i sve Hrvate, i sve građane ove zemlje da zajedno čuvamo mir, da čuvamo stabilnost, da stvaramo bolji ambijent za ostanak naše djece – izjavio je Izetbegović.

 

Na skupu su se također obratili predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK Asim Mekić, predsjednik Općinskog odbora SDA Vitez Advan Akeljić, kandidati SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH Nermin Mandra i Refik Lendo, nositeljica liste SDA za Parlament FBiH Melika Mahmutbegović i nosilac liste SDA za Skupštinu SBK Tahir Lendo, saopćeno je iz SDA.

 

(FENA/dg)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI