VAŽAN PIONIRSKI PROJEKAT

Počinje gradnja prve vjetroelektrane u Kantonu Sarajevo: Šta investicija vrijedna 30 miliona eura znači za glavni grad?

Biznis Klub 21.09.22, 17:26h

Počinje gradnja prve vjetroelektrane u Kantonu Sarajevo: Šta investicija vrijedna 30 miliona eura znači za glavni grad?
Ministar Delić je kazao kako kompanija Suzlon od 2016. godine pokušava realizirati svoju investiciju, želi uložiti milione, ali je usporavaju administrativne procedure

 

 


Počinje gradnja prve vjetroelektrane u Kantonu Sarajevo, najavio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.


– Vjetropark Ivan Sedlo počinje s gradnjom. Potrajalo je, ali mi smo se maksimalno angažirali kako bi investitoru omogućili početak gradnje investicije vrijedne 30 miliona eura koja će Sarajevo uvesti u zajednicu proizvođača zelene energije. Imali smo niz prepreka koje smo konačno savladali i raduje me što ćemo u ponedjeljak ozvaničiti početak gradnje – najavio je ministar Delić.


Ministar Delić potpisao je aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje vjetroelektrane Ivan Sedlo–Hadžići sa Samirom Džaferbegovićem, direktorom kompanije Suzlon Wind Energy BH još u februaru prošle godine, ali zbog neophodnih dodatnih izmjena u projektnoj dokumentaciji, kompleksnosti samog predmeta koncesije, odnosno izgradnje i korištenja spomenute vjetrolelektrane, parcelizacije zemljišnih parcela u obuhvatu lokacije predmeta koncesije, a zatim i složenosti administrativnih procedura gradnja nije počela do danas, piše BiznisInfo.


Ministar je kazao kako kompanija Suzlon od 2016. godine pokušava realizirati svoju investiciju, želi uložiti milione, ali je usporavaju administrativne procedure.


– Od prošle godine aktivno smo radili na uklanjanju svih prepreka i konačno ćemo staviti tačku na i kada je riječ o ovoj vjetroelektrani. Ovo je i egzaktan primjer kako se ne treba postupati s investitorima koji odluče investirati u našu zemlju. Sretan sam da je takva praksa prošlost u Kantonu Sarajevo posebno sada kad Kanton ima svoju Agenciju za privlačenje investicija i privatizaciju koja će biti siguran i pouzdan partner svim investitorima koji pokažu zanimanje za Kanton – kazao je Delić.


Pionirski projekat u Kantonu Sarajevo


Navodi kako je iz pisma zahvale koje je dobio od gospodina Parmera, direktora i člana Uprave matične kompanije Suzlon iz Danske više nego jasno da Bosna i Hercegovina treba hitne izmjene zakonske infrastrukture koja odbija investitore.


„Bh. podružnica kompanije Suzlon godinama je vrijedno radila na ispunjavanju svih zakonskih zahtjeva trenutno važećih u Bosni i Hercegovini, u projekat smo uložili iskustvo, znanja i značajna finansijska sredstava. Manevrisali smo kroz labirint složenog pravnog okvira i administrativnog sistema uspostavljenog u Bosni i Hercegovini. Trenutno smo blizu postizanja našeg cilja i imamo projekat spreman za izgradnju vjetroelektrane. Do ostvarenja našeg cilja ne bi došlo bez uključivanja Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, posebno do trenutka Vašeg imenovanja na mjesto ministra. Tokom svog mandata pokazali ste nam razumijevanje i relevantnu podršku kako da strani investitori dođu do relevantnih faza u životnom ciklusu našeg projekta. Vi i Vaši saradnici u Ministarstvu radili ste s nama i pokazali spremnost i namjeru da se ovaj projekat realizuje u stvarnosti. Jako nam je drago što je projekt Ivan Sedlo pionirski projekat i prva vjetroelektrana ikada razvijen u Kantonu Sarajevo. Nadamo se da će naša investicija poslužiti kao pozitivan primjer i dokaz drugim investitorima da su ovi projekti mogući u Kantonu Sarajevo i da su nadležne institucije su spremne da pomognu i podrže investitore na njihovom putu ka realizaciji ovih projekata“, stoji, između ostalog, u pismu direktora kompanije Suzlon iz Danske.


Prema ranijim najavama, vjetroelektrana Ivan Sedlo bit će izgrađena na lokalitetu općine Hadžići a radi se o pet pojedinačnih proizvodnih jedinica VE-1, VE-2, VE-3, VE-4 i VE-5 Ivan Sedlo ukupne instalisane nazivne snage od po 5 MW, odobrene snage priključenja od po 5 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije od po 15,65 GWh.

 

(BiznisInfo/DEPO PPORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI