Može vas skupo koštati

Metode za uštedu goriva: Zašto nije dobro isključivati motor automobila dok čekate na semaforu

Auto & Dom 18.09.22, 19:54h

Metode za uštedu goriva: Zašto nije dobro isključivati motor automobila dok čekate na semaforu
To bi moglo imati više štete nego koristi za automobile koji nemaju start/stop funkciju

 

Ovih dana nije rijetkost da ljudi pokušavaju uštedjeti gdje god stignu i mogu. I dok neki pokušavaju uštedjeti tako što se više voze biciklom ili koriste javni prijevoz, mnogi nisu u mogućnosti i posežu za brojnim trikovima, kao što je gašenje motora na semaforu.

 

Međutim, to bi moglo imati više štete nego koristi za automobile koji nemaju start/stop funkciju. Automobil sa sistemom Start/stop neće intervenirati kada je motor hladan. Računar zna da je motor najefikasniji kada je potpuno zagrijan. Stoga će održavati motor u radu dok ne postigne optimalnu temperaturu. Na vašoj instrumentnoj tabli pojavit će se crveni simbol start/stop sustava (slovo A okruženo linijom sa strelicom) ili neka druga poruka da sustav ne radi, odnosno da ne isključuje motor, piše HAKrevija.

 

U slučaju da nemate start/stop sustav izbjegavajte gašenje motora dok stojite na semaforu, pogotovo ako je motor hladan. Nećete uštedjeti ništa, a često paljenje i gašenje hladnog motora ima negativan utjecaj na njegovu trajnost i vijek trajanja akumulatora. Ukoliko gasite, važno je znati zbog vlastite sigurnosti u prometu, to vas čini manje uočljivima vozilima koja dolaze iza vas ili vam dolaze ususret.

 

(DEPO PORTAL)

 

 

BLIN
KOMENTARI