Novi izazovi i zastarjela oprema

Dronovi će nadlijetati granicu BiH: Granična policija traži skoro 90 miliona KM za narednu godinu

Hronika 17.09.22, 09:26h

Dronovi će nadlijetati granicu BiH: Granična policija traži skoro 90 miliona KM za narednu godinu
Iz parlamentarnih komisija za saobraćaj i komunikacije su isticali da je stanje na granici daleko od poželjnog na mnogim adresama, uz naglasak da je potrebno daleko više analizirati situaciju i na osnovu rezultata ulagati u tom sektoru

 

 

Menadžment Granične policije BiH skrojio je prvu verziju plana rada za narednu godinu u kojem su ukazali na izazove kojih se pribojavaju, a poseban akcenat su stavili na opremu, odnosno uvođenje i dronova u nadzor granice.

 

Graničari su, prema najnovijim podacima, angažovani na 86 prelaza, među kojima su međunarodni granični prelazi i oni za pogranični promet. I u najnovijem planskom dokumentu nije izostala rečenica u kojoj je ukazano da većina prelaza u BiH ne zadovoljava standarde i uslove izgradnje kao i opremanja graničnih prelaza u skladu sa važećim pravilnikom, na šta je i ranije bilo dosta kritika.

 

Pod kontrolom Granične policije je i nadzor granice u graničnom pojasu, koji obuhvata područje do deset kilometara u dubinu teritorije BiH, a iz te institucije su ponovo upozorili da nadzor takozvane “zelene granice” otežavaju prirodno-geografski uslovi, ali i putevi koji sijeku granicu, a koji su građeni kada se na tom prostoru nije protezala granica, što ide naruku migrantima i onima koje se bave prekograničnim kriminalom.

 

Iz Granične policije poručuju da je opremanje graničnih prelaza opremom za otkrivanje ilegalnih migranata u prevoznim sredstvima i poboljšanje tehničkog nadzornog sistema veoma važno. Jedinstveni informacioni sistem je, kažu, dostupan na 67 prelaza, a uz to su završene aktivnosti na unapređenju aplikacije, odnosno modula za automatsko očitavanje tablica na vozilima, prenosi Glas Srpske.

 

"Potrebno je stvoriti tehničke uslove za rad mobilnih setova na novoj platformi aplikacije granične provjere, ali i dogradnja “kalkulatora za izračunavanje trajanja bezviznog boravka” (bezvizni kalkulator). U planu je proširenje sistema novom aplikacijom “Nadzor granice”. Uz to, treba izraditi operativne procedure za upotrebu bespilotnih letjelica (dronova za nadzor granice) i sprovesti obuku u rukovanju", potvrdili su u Graničnoj policiji BiH.

 

Stav nadležnih u Graničnoj policiji, koja traži gotovo 90 miliona KM u kasi za narednu godinu, jeste da je obnova opreme i nabavka nove ključna za dobru kontrolu na granici, a ponovo su onima koji imaju posljednju riječ o svemu ukazali da im je potrebno još službenika na terenu.

 

"Informatičko-komunikacijsku opremu je potrebno stalno zanavljati. U skladu sa zakonskim odredbama o zaštiti tajnih podataka i podzakonskim aktima, Granična policija treba sistem za razmjenu klasifikovanih podataka u elektronskom obliku do nivoa tajnosti “tajno”, smatraju u toj instituciji na zajedničkom nivou vlasti.

 

Iz parlamentarnih komisija za saobraćaj i komunikacije su isticali da je stanje na granici daleko od poželjnog na mnogim adresama, uz naglasak da je potrebno daleko više analizirati situaciju i na osnovu rezultata ulagati u tom sektoru.

 

Vazdušne luke

 

Iz vrha Granične policije BiH su poručili da je u svim domaćim vazdušnim lukama potrebno ažurirati procedure, ukazuju da opremljenost bezbjednosnom opremom u svim međunarodnim vazdušnim lukama nije na istom nivou.

 

"Postojeća oprema koju koristi antibombni tim je nabavljena 2003. i ne može zadovoljiti potrebe i standarde", rekli su u Graničnoj policiji.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI