Odao počast žrtvama

Zamjenik visokog predstavnika Jonathan Mennuti posjetio Memorijalni centar Srebrenica, evo šta je poručio...

Hronika 15.09.22, 20:10h

Zamjenik visokog predstavnika Jonathan Mennuti posjetio Memorijalni centar Srebrenica, evo šta je poručio...
Posebno mu je drago sresti se sa udruženjima majki Srebrenice i čuti njihove priče i napore protiv negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

 

 

Prvi zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Jonathan Mennuti danas je posjetio Memorijalni centar Srebrenica. Poslije polaganja cvijeća te odavanja počasti žrtvama genocida, Mennuti je obišao zid sa uklesanim imenima žrtava.

 

Mennuti se nakon toga sastao sa direktorom Memorijalnog centra Emirom Suljagićem i predsjedavajućim Upravnog odbora tog centra Ševketom Hafizovićem te predstavnicama udruženja majki Srebrenice i Bratunca, saopćeno je.

 

- Želim pohvaliti značajni rad Memorijalnog centra i njegovog osoblja na čuvanju i daljem prenošenju važne istine o genocidu u Srebrenici, a naročito ličnih priča ljudi koji su ovdje stradali - rekao je tim povodom prvi zamjenik visokog predstavnika Jonathan Mennuti.

 

Istaknuo je kako mu je posebno drago sresti se sa udruženjima majki Srebrenice i čuti njihove priče i napore protiv negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

 

- Suočavanje sa istorijskim činjenicama i čuvanje sjećanja na žrtve pomoći će ovoj zemlji da zaliječi rane i krene ka svjetlijoj budućnosti u kojoj se ovakvi strašni zločini više nikada neće ponoviti - poručio je Mennuti.

 

Nakon višesatnih sastanaka, prvi zamjenik visokog predstavnika, u pratnji direktora Centra Suljagića obišao je stalne postavke posvećene sjećanju na žrtve genocida iz jula 1995. godine te se uvjerio u rezultate rada uposlenika Memorijalnog centra, čija je misija sačuvati od zaborava genocid i žrtve ubijene u julu 1995. godine, saopćio je Pess-tim ovog centra.

 

(FENA/am)

 

 

BLIN
KOMENTARI