Kantonalni sud u Sarajevu donio presudu

Zlostavljao Srbe u Sarajevu, koji su kopali rovove na području Dobrinje V: Ibrahimu Čeči godinu i po zatvora

Hronika 14.09.22, 15:23h

Zlostavljao Srbe u Sarajevu, koji su kopali rovove na području Dobrinje V: Ibrahimu Čeči godinu i po zatvora
Kantonalni sud osudio je Čeču na godinu i šest mjeseci zatvora po Krivičnom zakonu SFRJ, koji je važio u vrijeme počinjenja djela

 

 

Kantonalni sud u Sarajevu donio je presudu kojom je osudio na godinu i po zatvora Ibrahima Čeču, nekadašnjeg pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u sarajevskom naselju Dobrinja počinjen u septembru 1992. godine. 

 

Predsjedavajuća sudskog vijeća Melika Murtezić je kazala kako se Sudsko vijeće, iz dokaza koje je prezentiralo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, uvjerilo da je optuženi Čečo počinio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret. Navela je da je presuda donesena na temelju svjedočenja oštećenog Slobodana Vučićevića, koji je detaljno opisao događaje koji su se desili prije 30 godina, za šta ne traži nikakvu naknadu štete. 

 

- Prilikom odmjeravanja kazne za ovo krivično djelo, Sud je uzeo u obzir sve olakšavajuće okolnosti, da optuženi Čečo nije ranije osuđivan, njegovu životnu dob i zdravstveno stanje - rekla je Murtezić. 

 

Kantonalni sud osudio je Čeču na godinu i šest mjeseci zatvora po Krivičnom zakonu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZSFRJ), koji je važio u vrijeme počinjenja djela. 

 

U optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, koja je potvrđena 2012. godine, navodi se da je Čečo 18. septembra 1992., kao tadašnji pripadnik Armije Bosne i Hercegovine, fizički zlostavljao civile srpske nacionalnosti koji su kopali rovove na području Dobrinje V. 

 

Čečo je krajem 2012. osuđen na dvije godine zatvora za ovaj zločin, ali je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo tu presudu i predmet vratio Kantonalnom sudu u Sarajevu na obnovljeno suđenje.

 

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe u roku od 15 dana, prenio je BIRN BiH. 

 

(FENA/am)

 

 

BLIN
KOMENTARI