Delegacija HDZ-a u Jajcu

Krišto nazvala BiH 'državnom zajednicom', Čavara govorio o 'legitimnom i lažnom predstavljanju'

Front 13.09.22, 17:27h

Krišto nazvala BiH 'državnom zajednicom', Čavara govorio o 'legitimnom i lažnom predstavljanju'
Znamo odgovore, ali pitamo se da li je to BiH za koju su se borili hrvatski branitelji i utkali svoj život u njenu slobodu i temelje? Da li je to pravna i demokratska država? Odgovore znamo, rekla je Borjana Krišto

 


Delegacija HDZ-a BiH stigla je na današnje obilježavanje 27. godišnjice oslobađanja Jajca, a prisutnim ljudima obratili su se potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara i kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Borjana Krišto.

 

Krišto je u svom govoru upotrijebila sramotnu tezu nazvavši Bosnu i Hercegovinu "državnom zajednicom tri konstitutivna naroda".

 

- Ne možemo da se ne upitamo, živimo u slobodi u kraljevskom gradu Jajcu u BiH. Znamo odgovore, ali pitamo se da li je to BiH za koju su se borili hrvatski branitelji i utkali svoj život u njenu slobodu i temelje? Da li je to pravna i demokratska država? Odgovore znamo. Živimo u BiH kao državnoj zajednici tri konstitutivna naroda. Imamo nepravedno ustrojenu BiH, imamo stalne nasrtaje na naša Ustavom zajamčena prava konstitutivnog naroda, rekla je Krišto.

 

Poručila je kako je BiH domovina i hrvatskog naroda, te da samo tako može imati sigurnost.


- Ali, poručujemo s ovog mjesta, BiH je i naša domovina i domovina hrvatskog naroda. Samo takva može imati sigurnost, opstojnost i budućnost. Jedan narod bira drugom predstavnika u Predsjedništvu i domovima naroda. Izborni zakon se mora promijeniti kako je rekao u odluci Ustavni sud. Da hrvatski narod svojom većinskom voljom bira svoje predstavnike, kazala je ona.

 

Sa druge strane, potpredsjednik FBiH, Marinko Čavara je kazao kako su "oni koji govore da nisu za legitimno predstavljanje, zapravo za lažno predstavljanje".


- Svjesni smo da neki razmišljaju da treba voditi nove ratove za njihove ideje i ideale. Kako se prebrojavaju. Neka prvo prebroje suzne oči majki koje su izgubile svoje sinove. Neka sve njih saberu i kažu da trebaju njihova djeca ginuti za njihove lude zamisli. Danas govore kako su protiv legitimnog predstavljanja, što znači da su za lažno predstavljanje. I toga smo svjesni, rekao je Čavara.

 

Iskoristio je priliku da se zahvali Zoranu Milanoviću i Vladi Republike Hrvatske, za koju je kazao kako je "branila BiH tokom cijelog rata"

 

- Hvala vam što sve što činite svjesni ovog zavjeta što osjećamo, svjesni da moramo braniti slobodu bez obzira na kom mjestu je ugrožena. Uvijek svjesni ugroze, objedinimo se. Nismo naivni. Moramo znati kakve ambicije postoje s druge strane. Zato smo se objedinili kroz HNS sa svima koji razumiju ovaj zavjet zbog kojeg smo ovdje. Ustrajmo do pobjede i ona će biti naša, kazao je on.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI