Obuhvaćeno 5.000 mališana

Kanton Sarajevo sufinansira boravak djece u vrtićima, izdvaja se 11,5 miliona maraka

Hronika 12.09.22, 15:06h

Kanton Sarajevo sufinansira boravak djece u vrtićima, izdvaja se 11,5 miliona maraka
Cjelodnevni boravak će biti sufinansiran sa 200 KM, a poludnevni sa 100 KM mjesečno

 

 

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović potpisala je danas ugovore o sufinansiranju boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama u školskoj 2022/2023. godini.


Usluge cjelodnevnog boravka djece u privatnim vrtićima iz Budžeta KS će biti sufinansirane sa 200 KM, a poludnevnog boravka sa 100 KM mjesečno.

 

- Vlada KS je ove godine donijela jedinstven Program kojim je omogućila sufinansiranje za svu djecu koja pohađaju privatne vrtiće. Mi smo u međuvremenu razgovarali sa predstavnicima tih ustanova i usklađivali uvjete za učešće u ovom programu, a jedan od njih je bio da registrovana privatna predškolska ustanova ne uvećava cijenu boravka djece za više od 10% u odnosu na raniju cijenu. Privatne ustanove su pokazale zaista visok stepen senzibiliteta, te su sve ostvarile učešće u Programu Vlade - navela je ministrica.

 

Istakla je da će ugovori biti potpisani sukcesivno, jer su u međuvremenu Ministarstvu dostavljeni upiti pojedinih privatnih vrtića, koji će biti razmotreni.

 

- Želim istaći da su naše namjere povećanje obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem, poboljšanje standarda života roditelja, staratelja i hranitelja djece, kao i stvaranje boljih prilika za žene i njihovom pristupu tržištu rada. Želimo da Kanton Sarajevo postane model ugodnog života, kako nam mladi ne bi odlazili iz zemlje - naglasila je ministrica.

 

Po njenim riječima, Ministarstvo je u svrhu sufinansiranja boravka djece u privatnim vrtićima u ovoj školskoj godini izdvojilo 11,5 miliona KM za oko 5.000 djece, što je duplo veći broj djece u odnosu na prethodnu godinu.

 

- Ovo je zaista revolucionarna mjera, s obzirom da je u prethodnoj godini programom subvencioniranja bilo obuhvaćeno samo 2.200 djece. Ipak, samo polovina od ukupnog broja djece predškolskog uzrasta je obuhvaćena predškolskim odgojem i obrazovanjem, što nije dovoljno. Imamo neslućene mogućnosti i izazove kako bismo što veći broj djece obuhvatili predškolskim odgojem i obrazovanjem i to je naša intencija, jer su istraživanja pokazala da djeca koja pohađaju predškolske ustanove imaju mnogo bolji školski uspjeh, emocionalne i socijalne vještine, bolje se uklapaju u akademskom životu, na tržištu rada i generalno kroz program cjeloživotnog učenja - izjavila je ministrica.

 

potpis-sufinansiranja

 

Eldina Lemeš, predstavnica vrtića “Al Amel”, koji usluge pruža već četiri godine, kazala je da su u ovoj godini povećani kapaciteti te predškolske ustanove zahvaljujući mjeri Vlade KS.

 

- Nalazimo se u Osjeku, predgrađu Ilidže, gdje ima mnogo djece ali gdje roditelji, nažalost, ranije nisu mogli da tu upišu svoju djecu. Sada im je, na osnovu ovog programa Vlade, to omogućeno a nama, kao privatanoj predškolskoj ustanovi da širimo kapacitete za prijem djece, kao i svoje poslovanje - istakla je.

 

Ravnateljica predškolske ustanove Dječiji vrtić “Sveta obitelj” Kata Ostojić, jedna od potpisnica ugovora, također je istakla da je ovo vrijedan iskorak Vlade Kantona Sarajevo, koji bi trebalo primjeniti i u drugim sredinama kako bi se pomoglo mladim obiteljima.

 

(DEPO PORTAL/am)

 

 

BLIN
KOMENTARI