Od 30. septembra do 9. oktobra

Važne ljudske teme na 62. internacionalnom teatarskom festivalu MESS

Kultura 12.09.22, 13:42h

Važne ljudske teme na 62. internacionalnom teatarskom festivalu MESS
Sve predstave Festivala titlovane su na engleski i bosanski jezik, a ulaznice će uskoro moći kupiti putem partnerskog portala www.kupikartu.ba

 

 

Ovogodišnji 62. Internacionalni teatarski festival MESS bit će održan od 30. septembra do 9. oktobra, a ugostit će, između ostalih, teatarske umjetnike iz Mađarske, Njemačke i Italije koji dolaze s vrhunskim autorskim predstavama i festivalskoj publici poznatim umjetnicima.

 

Thalia Theater ponovo je festivalski gost, ovaj put se radi o predstavi 'Porijeklo', u režiji Sebastiana Nublinga, nastaloj prema knjizi autora bh. porijeka Saše Stanišića koji i u Njemačkoj uživa veliki ugled, te je upravo za to djelo osvojio 'Njemačku književnu nagradu'.

 

- 'Porijeklo' je knjiga o prvoj slučajnosti u našim biografijama: rođenju negdje. I o onome što dolazi poslije. 'Porijeklo' je knjiga o selu u kojem je ostalo samo trinaestero ljudi, o zemlji koje više nema, o rasparčanoj porodici, mojoj porodici. To je knjiga o pitanju šta mi pripada, moj autoportret sa precima. I razlaganje tog autoportreta. 'Porijeklo' je oproštaj od moje dementne bake. Dok ja prikupljam sjećanja, ona svoja gubi. 'Porijeklo' je knjiga o mojim domovinama, po sjećanjima i u mašti. Knjiga o jeziku i sramu, dolasku i preživljavanju, sreći i smrti - riječi su Saše Stanišića. 

 

Publika će, na sceni, moći vidjeti i glumicu bh. porijekla Vernesu Berbo koja je također ranije bila festivalski gost. Predstava 'Porijeklo' bit će izvedena u subotu, 8. oktobra u 19 sati i 30 minuta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

Mađarski Nemzeti Színház Nonprofit Zrt dolazi sa Buchnerovim 'Woyczekom' u režiji Attile Vidnyánszky Jr. propitivat će koje se to ideje smatraju prirodnim, a koje su destruktivni proizvodi vještačkih društvenih procesa.

 

Tokom tog mađarskog komada mladi tim stvaralaca u potrazi je za odgovorima na pitanje da li smo i dalje u stanju razaznati i iznova proživjeti emocije i čovječnost u našoj prividnoj usamljenosti, boreći se za kojekakve fiktivne ideje. 'Woyczek' je na festivalskom programu u utorak, 4. oktobra u 20 sati, na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

 

Višestruko nagrađivani italijanski teatarski umjetnik Pippo Delbono vraća se ove godine sa predstavom 'Ljubav' u produkciji Emilia Romagna Teatro Fondazione. Predstava 'Ljubav' je muzičko i poetsko putovanje kroz stvarnu geografiju - kroz Portugal, Angolu i Zelenortske Otoke, ali i kroz jednu unutarnju geografiju - geografiju struna duše koje trepere i na najtananiji puls života. Muzički tonovi predstave su sjetni tonovi fada, tonovi koji raspucavaju od energije kroz glasove pjevača, toliko glasne da dopiru do svakog ćoška u teatru.

 

U jednom trenutku, ritam predstave je užurban, poput kakvog paradnog marša, u sljedećem je kao kakav tableau vivant, a onda poprima ritam spore povorke. Prizori su poput slika koje mijenjaju boje, a koje su čas tople čas hladne. Tu je i riječ pjesnika, izgovorena u maniru ligurskih umjetnika, kroz njihovo uobičajeno hipnotizirajuće recitovanje u mikrofon.  Publika 62. Festivala MESS 'Ljubav' će moći pogledati, u srijedu, 5. oktobra u 19 sati i 30 minuta, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

Sve predstave Festivala titlovane su na engleski i bosanski jezik, a ulaznice će uskoro moći kupiti putem partnerskog portala www.kupikartu.ba. Kompletan program je dostupan na zvaničnoj stranici Festivala MESS www.mess.ba

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI