RAT U UKRAJINI

Rusi se osvetili Ukrajincima za poraze na ratištu: ‘Nisu gađali vojne objekte, ostavili su milijune bez struje‘

Hronika 12.09.22, 09:37h

Rusi se osvetili Ukrajincima za poraze na ratištu: ‘Nisu gađali vojne objekte, ostavili su milijune bez struje‘
Ukrajinski dužnosnici rekli su da su mete osvetničkih napada uključivali vodna postrojenja i termoelektranu u Harkivu

 

 

 

Ukrajina je optužila ruske snage za napad na civilnu infrastrukturu kao odgovor na brzu ofanzivu ukrajinskih trupa tokom vikenda koja je natjerala Rusiju da napusti svoj glavni bastion u regiji Harkiv.

 

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su mete osvetničkih napada uključivali vodna postrojenja i termoelektranu u Harkivu te da su uzrokovali nestanke struje na širokom području.

 

"NIsu napadnuti vojni objekti, cilj je lišiti ljude svjetla i topline", napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Twitteru kasno u nedjelju.

 

- ‘Vaše ‘bratstvo i prijateljstvo‘ za nas su smrtonosniji od hladnoće, gladi, mraka i žeđi, poručio je Zelenski na Telegramu.

 

BBC prenosi da je nestanak struje pogodio oko devet mliona ljudi u istočnim regijama, uključujući Harkiv i Doneck.

 

Prema zasad neprovjerenim informacijama, nestanak struje trajao je oko sat i pol, a ukrajinski mediji javljaju da je područjima Sumyja i Poltave opet krenula opskrba električnom energijom.

 

Gradonačelnik Harkiva Igor Terehov rekao je da je većina grada ostala bez struje i vode, komentiravši da je riječ o osveti Rusije za nedavne uspjehe Ukrajine na bojnom polju.

 

Guverner regije Sumy rekao je da je 130 naselja u samo jednom okrugu ostalo bez struje. Slični problemi su zabilježeni u regijama Dnjepropetrovsk i Poltava.

 

Američka ambasadorica u Ukrajini, Bridget Brink, također je osudila napade.


“Ruski očiti odgovor na ukrajinsko oslobađanje gradova i sela na istoku: slanje projektila u pokušaju uništenja kritične civilne infrastrukture”, tvitala je Brink.


Moskva negira da njene snage namjerno gađaju civile.

 

Zelenski je ukrajinsku ofanzivu na sjeveroistoku opisao kao potencijalni pomak u šestomjesečnom ratu i rekao da bi zima mogla donijeti daljnje teritorijalne dobitke ako Kijev dobije jače naoružanje.

 

U najgorem porazu moskovskih snaga otkako su u martu odbijene od predgrađa glavnog grada Kijeva, hiljade ruskih vojnika ostavile su za sobom streljivo i opremu dok su bježali iz grada Iziuma, koji su koristili kao logističko središte.

 

Vrhovni zapovjednik Ukrajine, general Valerij Zalužnji, rekao je da su oružane snage od početka ovog mjeseca vratile kontrolu nad više od 3000 kvadratnih kilometara.

 

Gotovo potpuna šutnja Moskve o porazu, ili bilo kakvom objašnjenju za ono što se dogodilo u sjeveroistočnoj Ukrajini, izazvala je značajan bijes među nekim proratnim komentatorima i ruskim nacionalistima na društvenim mrežama, prenosi Reuters.

 

Neki su u nedjelju pozvali predsjednika Vladimira Putina da odmah izvrši promjene kako bi osigurao konačnu pobjedu u ratu.

 

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI