Oduzete robe manje nego lani

UIO zaplijenila automobile vrijedne pola miliona KM: Prije su trunula u skladištima, sada idu na aukcije

Hronika 09.09.22, 16:01h

UIO zaplijenila automobile vrijedne pola miliona KM: Prije su trunula u skladištima, sada idu na aukcije
U skladištima su godinama trunula brojna vozila oduzeta širom BiH, a u isto vrijeme UIO je plaćao iznajmljivanje prostora za njihovo čuvanje. Za to vrijeme mnoga od njih su sazrela za otpad. Nakon dugo vremena taj problem nedavno je riješen

 

 

U skladišta Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) za osam mjeseci stigla je roba vrijedna 5,1 milion maraka, među kojom su i automobili procijenjeni na skoro pola miliona maraka.

 

– Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe ove godine manja je u odnosu na isti period lani, kada je vrijednost zaplijenjene robe iznosila 8,8 miliona KM – kazao je “Glasu Srpske” načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

 

Kao i prethodnih godina, najviše je zaplijenjeno tekstila i to u vrijednosti od 1,47 miliona maraka, dok se na drugom mjestu nalaze cigarete i duhan koji su procijenjeni na 990.156 maraka. U skladištima tri regionalna centra UIO završila su i oduzeta vozila, čija je vrijednost oko 448.000 maraka.

 

Službenici su i u sve četiri regionalna centra, odnosno Banjaluci, Tuzli, Sarajevu i Mostaru, zaplijenili razne auto-dijelove u vrijednosti većoj od 307.000 maraka, ali i polovne šajbe koje koštaju 26.000 maraka.

 

Spisak privremeno oduzete robe je podugačak, a ove godine među zaplijenjenim predmetima našle su se i lepeze teške 307.200 maraka i to na području Regionalnog centra Banjaluka.

 

U skladištima je završila i obuća koja je procijenjena na više od 200.000 maraka, ali i srebrni i zlatni nakit koji košta 26.823 marke, odnosno 18.468 maraka. Službenici UIO oduzimali su i prehrambene proizvode, ali i oružje i municiju, te mobilne telefone, kafu, alkohol, sunčane naočare, satove te drugu raznu robu.

 

Kovačević je pojasnio da je sva oduzeta roba predmet carinskog prekršaja, koje rješavaju sudovi u BiH.

 

– Mi čekamo da se u svakom pojedinačnom obliku okonča postupak pred sudom. Na kraju u tim sudskim odlukama navedeno je kako i dalje postupamo sa oduzetom robom. Obično se ona prodaje na aukcijama – zaključio je Kovačević.

 

Na aukcijama mogu da učestvuju pravna i fizička lica, osim zaposlenih u UIO i lica koja su u rodbinskom odnosu sa nekim od radnika UIO. Prije početka aukcije ponuđači su dužni da polože depozit u iznosu od deset odsto od početne cijene robe koja se prodaje.

 

U skladištima su godinama trunula brojna vozila oduzeta širom BiH, a u isto vrijeme UIO je plaćao iznajmljivanje prostora za njihovo čuvanje. Za to vrijeme mnoga od njih su sazrela za otpad. Nakon dugo vremena taj problem nedavno je riješen.

 

Oslobađanje od PDV-a

 

U novom nacrtu zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) predviđeno je doniranje oduzete robe uz oslobađanje plaćanja tog poreza. To se odnosi na robu koja je pred isticanjem roka. Međutim, taj akt je upućen u parlamentarnu proceduru na nivou BiH prije više od dvije godine, ali još nije došao na dnevni red niti se zna kada će.

 

– U postojećem zakonskom rješenju to nije moguće niti se to može urediti bilo kakvim pravilnikom – rekao je Ratko Kovačević.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI