Slijede radikalni potezi

Zabrana izvoza dovela do kolapsa: Drvo vrijedno 100 miliona eura propada, kupci prijete tužbama! Posljedice po građane neminovne...

Biznis Klub 09.09.22, 13:58h

Zabrana izvoza dovela do kolapsa: Drvo vrijedno 100 miliona eura propada, kupci prijete tužbama! Posljedice po građane neminovne...
Sastanak je zakazan u nedjelju, a ukoliko se ništa ne riješi, uslijedit će odjavljivanje firmi, otpuštanje radnika i mirni protesti

 

 

Ogrjevno drvo vrijedno oko 100 miliona eura propada u skladištima, a proizvođači iz Srpske upozoravaju nadležne da će šteta biti ogromna ukoliko rampa za izvoz što prije ne bude podignuta, jer je potražnja na domaćem tržištu daleko manja u odnosu na lagerovanu robu.

 

Sagovornici kažu da je situacija u koju su zapali zbog zabrane izvoza peleta i ogrjevnog drveta koju je Savjet ministara BiH donio prije gotovo tri mjeseca, više nego alarmantna te da je upitan opstanak više od 160 domaćih firmi i oko 3.500 radnih mjesta.     

 

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS u osnivanju Đorđe Brkić tvrdi da su preduzeća koja proizvode ogrevno drvo i potpalu kolateralna šteta zabrane izvoza.

 

- U stovarištima imamo robu vrijednu oko 100 miliona eura koja lokalnom stanovništvu prosto ne treba jer je naše tržište već podmireno. Taj višak trebalo je da prodamo kupcima u inostranstvu, sa kojima smo sklopili ugovore još u februaru za cijelu godinu. Palete sa cjepanicama lagerovane su pod otvorenim nebom, izložene kiši i suncu, tako da je dobar dio drveta već počeo da truhne - žali se Brkić, dodajući da im prijete tužbe ino-kupaca zbog nepoštovanja ugovora.

 

On kaže da od nadležnih zahtijevaju da se odmah stavi van snage odluka o zabrani izvoza ogrjevnog drveta, potpale i potpaljivača, te da je drvne sortimente niže vrijednosti potrebno razdvojiti od peleta kao što je učinjeno sa briketom.

 

- Iako smo sa Privrednom komorom RS postigli dogovor oko jedinstvene cijene palete ogrjevnog drveta od 180 KM plus PDV, što je na nivou od prošle godine, potražnja za našom robom je izostala zbog čega smatramo da su naši zahtjevi potpuno opravdani - rekao je Brkić.

 

Direktor i vlasnik bijeljinske firme “VS komerc”, koja zapošljava oko stotinu radnika, Vitomir Ćato kaže da na lageru ima velike količine energenta koje nema kome plasirati.

 

- Domaći kupci kupuju, ali kapaciteti firme su daleko veći od interesa našeg stanovništva. Do sada sam robu izvozio u Njemačku i Austriju, imao dugogodišnje ugovore koji su sada ugroženi. Ovih mjeseci smo nekako gurali, nadali se da će zabrana prestati, ali sada smo na ivici pucanja i ne znamo šta dalje - priča Ćato.

 

Drvoprerađivačka firma “Rudeža” iz Foče na lageru ima više od 3.000 paleta ogrjevnog drveta, a kupci iz inostranstva kojima nisu isporučili ugovorenu robu već su počeli da im šalju opomene pred tužbu.

 

- Trenutna situacija je više nego užasna. Od inostranih kupaca smo prije zabrane uvoza uzeli avans od 240.000 eura, a robu još nismo isporučili. Sad i da mi traže te pare, nemam jer sam potrošio da podmirim troškove firme. Zapošljavamo 25 radnika i ne znam šta reći tim ljudima, već sada ne rade u punom kapacitetu, dolaze tek tri puta sedmično - priča vlasnik pomenute firme Zoran Tomović i dodaje da paletu ogrjevnog drveta prodaje po cijeni od 150 KM, čak ispod predloženog iznosa, ali da kupaca nema jer su građani Foče odavno podmireni ogrjevom.

 

Radikalni potezi

 

Đorđe Brkić naglasio je da nadležnima ostavljaju rok do petka za pronalaženje rješenja, te da će u suprotnom biti prinuđeni na radikalne poteze.

 

- U nedjelju imamo sastanak na kojem će nam se pridužiti i ugroženi prevoznici, čiji kamioni stoje jer ne voze našu robu, kao i dio kolega iz FBiH. Ukoliko se ništa ne riješi dogovorićemo datum kada odjavljujemo firme, raspuštamo radnike i izlazimo u mirne proteste - tvrdi Brkić.

 

 

(Glas Srpske/DEPO PORTAL/am)

 

 

BLIN
KOMENTARI