ugasio se jedan veliki život

Kraljica Elizabeta: Žena koja je obilježila epohu i srušila sve rekorde, njen životni put doista je nevjerovatan

Nedjeljni magazin 08.09.22, 20:01h

Kraljica Elizabeta: Žena koja je obilježila epohu i srušila sve rekorde, njen životni put doista je nevjerovatan
Bila je monarh 15 kraljevskih zemalja Commonwealtha i vrhovni poglavar Crkve Engleske

 

 

 

Kraljica Elizabeta II preminula je u danas u svojoj 97. godini života, prenose svjetski mediji.

 

Bila je monarh 15 kraljevskih zemalja Commonwealtha i vrhovni poglavar Crkve Engleske.

 

Nakon naslijeđivanja prestola 6. februara 1952, Elizabeta je postala poglavar Commonwealtha i kraljica sedam nezavisnih država istog: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona. Njeno krunisanje održano sljedeće godine je bilo prvo koje je prenošeno na televiziji.

 

 

Od 1956. do 1992. broj njenih kraljevstava se mijenjao kako su neke teritorije dobijale nezavisnost, a neka kraljevstva su postale republike. Danas, pored četiri prvonabrojane države, Elizabeta je kraljica Jamajke, Bahama, Grenade, Papue Nove Gvineje, Solomonskih Ostrva, Tuvalua, Svete Lucije, Sent Vinsenta i Grenadina, Antigve i Barbude i Sent Kitsa i Nevisa. Ona je najstariji vladajući monarh na svijetu i najdugovječniji britanski monarh.

 

Dana 9. septembra 2015. oko 18.30 časova po centralnoevropskom vremenu je postala britanski monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.


Elizabeta je rođena u Londonu i najstarija je kćerka vojvode i vojvotkinje od Jorka, kasnije kralja Georgea VI i kraljice Elizabete. Njen otac je postao kralj nakon abdikacije svoga brata Edvarda VIII 1936, kada je ona postala nasljednica prijestolja. Počela je da obavlja javne dužnosti tokom Drugog svjetskog rata, u kom je služila u Pomoćnoj teritorijalnoj službi.

 

Elizabeta se 1947. udala za Filipa, vojvodu od Edinburgha, sa kim ima četvoro djece: Charlesa, Annu, Andrewa i Edwarda.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(B92, DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI