Ministar brutalno o govoru direktorice KCUS-a

Vranić: 'Pravi se SDA Zadruga i Životinjska farma. A tek se provjerava kako je Izetbegović postala profesorica'

Front 08.09.22, 13:22h

Vranić: 'Pravi se SDA Zadruga i Životinjska farma. A tek se provjerava kako je Izetbegović postala profesorica'
Ulazak u SKS i sjednice nisu spektakl, niti reality show, već najveće zakonodavno tijelo KS. Nažalost, ili nasreću, sad znamo ko je mentalni guru trilingu kečeva – Dević, Tokača, uh, pardon Tokić, i Zahiragić. Dakle, navodna profesorica, najavljuje spektakl za gledaoce, dolazi nam SDA Pink Zadruga, piše ministar zdravstva KS

 

 

 

Sebija Izetbegović sinoć je na predizbornom skupu najavljivala spektakl ukoliko uđe u Skupštinu Kantona Sarajevo.

 

Pored toga, najavila je da će uvesti red u zdravstvo onako kako je to, navodno, uvela u KCUS. Usput se obrušila na ministra zdravstva Kantona Sarajevo, Harisa Vranića.

 

Nije dugo trebalo da joj Vranić odgovori. On je u nekoliko tačaka secirao njen govor i analizirao ono što je Izetbegović govorila.

 

Njegov osvrt prenosimo u cijelosti:

 

Analiza govora.

 

1. Ne postoji subspecijalizacija iz ginekološke onkološke hirurgije (postoji ginekološka onkologija) – prilog 1. nažalost ne zna ni reći šta bi voljela biti

 

2. Redovna profesorica Medicinskog fakulteta se postaje zakonskim putem, doktoricin put se tek sad sudski utvrđuje (asistent na fakultetu prema zakonu o VO još od prije rata jasno navodi da se ne može postati asistent sa prosjekom ispod 8. Njen prosjek nakon 11,5 godišnjeg studiranja je bio 7,3, a doktorica ponosno izjavljuje da je od 1996. godine ušla u nastavni proces.

 

3. Žalosna je konstatacija da kao potpredsjednica KO SDA uopće ne zna da je kandidat na listi, i pogotovo u kojoj izbornoj jedinici se kandiduje. Jasan dokaz da vjerni članovi zaokružuju po dužnosti. Izborna jedinica za Parlament FBiH obuhvata više sarajevskih općina, doktorica ne zna ni to, ona misli da je dobila glasove samo u općini Centar.

 

4. Ulazak u SKS i sjednice nisu spektakl, niti reality show, već najveće zakonodavno tijelo KS. Nažalost, ili nasreću, sad znamo ko je mentalni guru trilingu kečeva – Dević, Tokača, uh, pardon Tokić, i Zahiragić. Dakle, navodna profesorica, najavljuje spektakl za gledaoce, dolazi nam SDA Pink Zadruga.

 

5. Ministar zdravlja ne postoji. Postoji samo ministar zdravstva, doktorica ni to ne zna. Drugo, ministar je politička funkcija i ne dodjeljuje se na osnovu broja operacija (iako je laž SDA konstata, geblovska definicija, ponavljati laž, laž i laž, pa nekad jutarnji viski, pa je nekad nešto drugo. Ali, prema Zakonu i Statutu, generalni direktor KCUS-a mora imati legalnu diplomu, legalnu specijalizaciju (ne do pola završenu), legalno završenu edukaciju zdravstvenog menadžmenta (a ne potvrdu od bivšeg ministra zdravstva Mesihovića, a koja je izdata na naredbu tadašnjeg njegovog partijskog šefa).

 

6. Kao direktorica OB, i kao „dvostruka subspecijalistkinja“ je za 3 godine uradila 3 operacije.

 

7. Licemjerstvo je njena vrlina, ona da govori o stanju u zdravstvu, doktorica koja 20 godina vlada zdravstvom je više nego degutantno, atak na zdrav razum, ona kojoj je prvo radno mjesto bilo šef odjela, pa šef klinike, pa direktorica discipline, pa članica UO KCUS, pa zlatni menadžer (plata 8000 KM – 2010 godine), pa članica 2 komisije ZZO KS, za reformu zdravstva KS i razvoj informatizacije 2013-2015 god. sa mjesečnom naknadom 1000 KM x 2 (24000 KM za dvije godine), a da se nikad sastali nisu, pa direktorica OB 3 godine……..


8. Totalno neznanje, ZZZ FBiH jasno propisuje ko pruža uslugu 24/7 (bolnički kapaciteti i HMP). Treba pročitati Zakone, pravilnike, uredbe, a ne neuko izjavljivati.

 

9. O doktoricinoj samohvali i KCUS je sve već rečeno (od odlaska preko 200 ljekara, bezbroj sestra….), ugašene klinike, nepružanje usluga, odbijanje liječenja dijeteta, 7 godina bez novih procedura, bez edukacija……., ali sa novim „extra“ respiratorima, finansiranjem Dodikovog sina… Sedam godina nije otvorena niti jedna nova klinika, ali jesu parkovi, parkinzi, ulaz u obliku Šengenskog graničnog prelaza, i naravno, „pazite se, veliki brat gleda i sve sluša“.

 

10. Naravno da su plate odlične kad je ministar i Vlada potpisala KU nakon 3 godine štrajka doktoricinog političkog sindikata, direktorica ni 1 KM nije svojim radnicima dala pa čak ni u vrijeme Covida, nije nikom ni 1% stimulacije dala, a kamoli da je podigla plate. Iskreno, ona to niti može, niti smije. Žalosno zvuči kićenje tuđim perjem. A dobila je preko 30 miliona KM pomoći od zabavnog Fadil age. E, istina je da smo mi, ministarstvo zdravstva i Vlada KS uplatili 2 miliona KM stimulacije zdravstvenim radnicima za učešće u borbi sa Covid-19. Hvala nam.

 

11. Njena hrabrost je vidljiva svakodnevno, na tribinama SDA, na forumima žena SDA, na stranačkoj TV Hayat, na stranačkim portalima Faktor i Stav, a duel uživo, dijalog, nema šansi. Lijepi strah. Pa sama je doktorica priznala da je izašla iz Parlamenta FBiH zbog galame, prekidanja govora, nekulture, dobacivanja, a sad je spremna na još niži nivo, na životinjsku farmu. Nešto je mnogo straha u SDA kad su i na ovo spremni, „prvu damu u Bošnjaka“ izložiti neugodnostima.

 

I sad eureka, ako uđe aBd – Inshallah, u SKS, i zadrži mandat, mora napustiti mjesto direktorice KCUS-a. Dilema za nju, ali pitanje za milion dolara, šta li bi voljeli uposlenici KCUS-a?

 

P.S. O korupciji sve rečeno podržavam, ali da podsjetimo se, ja nemam kuću na Poljinama, ja nemam auto od 200.000 KM, ja ne nosim patike od 1500 KM, ja ne nosim košulje od 5000 KM, ja nemam odjeću unikatnu od 20.000 KM, ja ne “vadim grkljane” kolegama, ja ne pozivam smrt novinara, ja ne parkiram po trotoarima, meni kolege ne nose mantile, ja ne trubim po ulici, ja ne počinjem navijačku karijeru u 7-oj deceniji ovako bih mogao ……., ma nema kraja, ali nažalost Stockholski sindrom, depresija, strah uz beznađe je prisutan kod uposlenika KCUS-a, i do njihovih Mizaru, Kikazaru i Iwazaru. Četvrtog, Shizaru, nažalost su davno „ubili“.

 

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI