VIDEO/ Vrhunski talenat i dalje čeka podršku

Mlada Aida osvaja nagrade po Americi i Evropi, a od države ni marke: 'Neki nisu ni odgovorili na upite'

Nedjeljni magazin 08.09.22, 10:51h

Mlada Aida osvaja nagrade po Americi i Evropi, a od države ni marke: 'Neki nisu ni odgovorili na upite'
Porodica je uputila apele svim nivoima vlasti u BiH, a podrška je stigla samo od...

 

 

Nedavno smo izvještavali o mladoj tuzlanskoj violinistici Aidi Rešidbegović, koja je trebala predstavljati Bosnu i Hercegovinu u svijetu o svom trošku, jer je naišla na zatvorena vrata u svim nadležnim institucijama, piše BHRT.

 

Nakon priče BHRT-a, značajnu podršku je dobila samo od Vlade Tuzlanskog kantona, a iz Sjedinjenih Američkih Država se vratila sa nezaboravnim iskustvom. 16-godišnja violonistica iz Tuzle Aida Rešidbegović se vratila iz New Yorka, gdje je na Međunarodnom takmičenju nastupala kao jedina predstavnica Bosne i Hercegovine.

 

- Zadovoljna sam kako sam ja odsvirala, prazadovoljna organizacijom čitavog koncerta, sala je bila nevjerovatna, a pogotovo New York, stvarno je čaroban za vidjeti - kaže Aida.

 

Aida je u Bosni i Hercegovini i širom svijeta osvojila više od dvadeset prvih i specijalnih nagrada, među kojima i prošlogodišnje priznanje, takođe u Americi, gdje je njen talenat izuzetno cijenjen.

 

- Ona je jedan od naših dobitnika višestrukih nagrada od prošle godine, i sada je vidimo ovdje u New Yorku. Sve najbolje u budućoj karijeri. Molim te da ostanemo u kontaktu. Kakav talenat - naglašava Adriana Janse van Rensburg, izvršna ravnateljica IYMC-a.

 

S obzirom na to da je sav finansijski i logistički teret organizacije putovanja i boravka bio na roditeljima, uputili su apele na sve nivoe vlasti u državi. Nakon priče BHRT-a, podrška je stigla samo od Vlade.

 

- Kantonalna vlada je jedina imala sluha za sada, a hvala svima koji su i odgovorili. Nažalost, neki nisu ni odgovorili na upite. Šta ćemo - kaže Aidin otac, Bakir Rešidbegović.

 

Nažalost, ovo je realnost u Bosni i Hercegovini. Aida nije jedina talentovana mlada osoba koja ne dobija podršku nadležnih, jer mladi uspješni ljudi odavno nisu među prioritetima. Iako ćemo suprotno slušati sve više i slušamo od početka izborne kampanje. Po običaju. 

 

 

(BHRT/DEPO PORTAL/am)

 

 

BLIN
KOMENTARI