NERAZDVOJNA PRATILJA

Svekrva je bila protiv njene udaje za Erdogana: Emine nikad nije pristala da pokrije lice...

ŽENA iN 07.09.22, 15:00h

Svekrva je bila protiv njene udaje za Erdogana: Emine nikad nije pristala da pokrije lice...
I pored toga što je otvorena, ona ipak poštuje tradiciju. Uvijek je obučena onako kako nalažu pravila njene zemlje. Iako nosi hidžab, lice nikad ne pokriva

 

 

 

U Srbiju je juče stigao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji će kod komšija ostati dva dana. Njegova nerazdvojna pratilja je supruga Emine koja je i ovaj put na službeno putovanje pratila muža.


Tim povodom Stil.rs donosi detalje iz života prve dame Turske.
 

Emine i Erdogan su u braku od 1978. godine, imaju četvoro djece: Ahmeta (1979. godište), Bilala (1981. godište), Ezru (39) i Sumeju (37).


Poznato je da je Emine cijel svoj život posvetila mužu i djeci i Turskoj. Veoma je posvećena žena, a u svojoj državi bori se protiv dječjih brakova, pomaže mentalnim i fizičkim invalidima, kao i žrtvama prirodnih katastrofa.


Arapskog je porijekla, odrasla je kao najmlađe dijete i jedina kćerka u porodici sa petoro djece. Pohađala je Mithat Pasa Aksam umjetničku školu, koju je napustila prije mature. Imala je 15 godina kada joj je stariji brat Husein zabranio da napušta kuću jer "to nije priličilo djevojčicama njenog uzrasta".


Emine se cijeli život borila za sebe i svoje mjesto u svijetu. Prije udaje bila je članica „Asocijacije idealističkih žena“, a na jednom skupu upoznala je budućeg muža. Vjenčali su se 1978. godine.


Njena svekrva se protivila tom braku, tražeći od sina da oženi djevojku potpuno pokrivenog lica, ali Emine nikad nije pristala na to.


I pored toga što je otvorena, ona ipak poštuje tradiciju. Uvijek je obučena onako kako nalažu pravila njene zemlje. Iako nosi hidžab, lice nikad ne pokriva.


Velika kontroverza se povela oko njene izjave kako su haremi osmanskih sultana bili škole za članove dinastije i obrazovne institucije koje su žene pripremale za život.


Erdogan je inače jedan od najbogatijih svjetskih političara, a bogatstvo je stekao ulaganjem u dionice i svojim nekretninama. Vlasnik je nekoliko restorana i fudbalskog kluba u Ankari, a ima i svoju - votku. Magazin 'People with money' nedavno ga je stavio na prvo mjesto liste najbogatijih političara procjenjujući njegove prihode na 58 miliona dolara.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI