Nakon polemika, sukoba i otvorenih poziva na nasilje

Patrijarh Porfirije se oglasio o EuroPrideu: Evo šta poglavar SPC misli o događaju koji je podijelio Srbiju

Hronika 06.09.22, 20:27h

Patrijarh Porfirije se oglasio o EuroPrideu: Evo šta poglavar SPC misli o događaju koji je podijelio Srbiju
Zlo se ne liječi i ne pobjeđuje nasiljem, nego se na taj način samo umnožava., poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve

 

 

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije oglasio se povodom najave da će u Beogradu biti održan EuroPride.

 

O svom saopštenju Porfirije ističe da je svuda u svijetu, gdje živi srpski narod, došlo do polemika, kontroverza i sukoba zbog najave da će se u Beogradu održati EuroPride.

 

- Ova tema je nama vještački nametnuta i potpuo je suprotna sistemu vrijednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vjera i nacija sa kojima živimo. O tome su mi mi neposredno posvjedočili predstavnici tradicionalnih Crkava i vjerskih zajednica. Stoga otkazivanje ove manifestacije smatram ispravnim. U dušu nas, pravoslavnih hrišćana, je usađeno učenje Crkve izraženo već na početnim stranama Biblije, gdje je zapisano da je Bog stvorio čovjeka kao dva pola, kao muško i žensko, što znači da su brak i porodica, od postanja svijeta do danas i do kraja svijeta i vijeka, definisani kao zajednica ljubavi muškarca i žene sa njihovom djecom - naveo je on.

 

Porfirije tvrdi da Crkva u potpunosti razumije, kako kaže, suštinski opravdanu veliku zabrinutost srpskog naroda koji je u "grubom promovisanju i nametanju politika i ideologija koje imaju za cilj da poruše stubove na kojima se vijekovima gradi naš identitet".

 

- Da sve postane krhko, relativno i fluidno, osjetio dubinsko i sistematsko ugrožavanje svih temeljnih vrijednosti kojima je vijekovima odan, a posebno svetinje braka i porodice. Iz ovih razloga smo više puta u neposrednom razgovoru najvišim predstavnicima države iznijeli razloge zbog kojih smatramo da je nužno i opravdano otkazivanje EuroPridea. U isto vrijeme podsjećam da Crkva Hristova poštuje bogomdarovanu slobodu svakog ljudskog bića i zato je protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga. Zlo se ne liječi i ne pobjeđuje nasiljem, nego se na taj način samo umnožava. Molimo se Hristu Gospodu da nas molitvama Svetog Save srpskog u vrijeme kada su pred našom Otadžbinom i narodom različita iskušenja i problemi, liši ovog, štetno i bespotrebno nam nametnutog", navodi se u saopštenju.

 

(Nova.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI