Turski predsjednik u službenoj posjeti BiH

Erdogan: Radimo na tome da građani BiH i Turske mogu putovati sa ličnim kartama između dvije zemlje

Front 06.09.22, 17:07h

Erdogan: Radimo na tome da građani BiH i Turske mogu putovati sa ličnim kartama između dvije zemlje
Erdogan je naglasio da Turska pridaje veliku pažnju miru, prosperitetu i stabilnosti BiH, kao i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH

 

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ocijenio je da su odnosi Turske i BiH na izuzetnom nivou te da osim političkih, vojnih i ekonomskih odnosa, historija, kultura i ljudske veze čine te odnose još čvršćim.

 

Erdogan je kazao da su na održanim sastanci razgovarali o koracima koje mogu poduzeti za unapređenje odnosa.

 

Također je podsjetio da će se 2. oktobra u BiH održati Opći izbori te je dodao da je njegova posjeta pred izbore od velike važnosti za njih.

 

Erdogan je naglasio da Turska pridaje veliku pažnju miru, prosperitetu i stabilnosti BiH, kao i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

 

- BiH u narednom periodu očekuje intenzivna politička agenda i od vitalnog je značaja da izbori koji će biti održani u BiH budu transparenti i konstruktivni i to nije važno samo za BiH već i za cijelu regiju - kazao je.

 

Promoviranje izborne atmosfere koja će doprinijeti prosperitetu zemlje, dodao je, posebno je važno za mir i stabilnost BiH.

 

- Želim da izborni rezultati budu od koristi za cijelu BiH uz suglasnost strana i još jednom ponavljam da će Turska dati sve od sebe da se prevaziđu problemi u BiH - kazao je Erdogan.

 

Pojasnio je da su na sastancima razgovarali šta mogu uraditi da unaprijede bilateralnu trgovinu koja je dosegla 876 miliona dolara, uz povećanje od skoro 35 posto u odnosu na prošlu godinu, te da veliku važnost pridaju i izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd.

 

Naglasio je da su mu kolege ukazale na probleme u vezi tog projekta posebno u vezi nekih finansijskih aktivnosti, te je istakao da su generalnom direktoru Ziraat banke ukazali kako da se što prije otklone problemi.

 

- To je mirovni projekt koji će povezati ne samo zemlje regije, već i narode i vjerujem da smo ovom posjetom dali novi zamah tom strateškom projektu - istakao je.

 

Erdogan je kazao da Turska nastavlja pružati razvojnu pomoć bez osporavanja te da rade na tome da građani BiH i Turske mogu putovati sa ličnim kartama između dvije zemlje.

 

- Donijeli smo tu odluku i naši ministri vanjskih poslova će ispoštovati potrebne procedure - kazao je i dodao da će takav sporazum potpisati sutra i sa Srbijom.

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je danas u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Dočekan uz vojne počasti, Erdogan je održao sastanke s članovima Predsjedništva BiH.

 

Zajedno s delegacijom Republike Turske, koju čini više ministara, planirano je da se Erdogan sastane i s članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 

Također, Vanjskotrgovinska komora BiH večeras će, u saradnji sa Odborom za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske (DEIK), u okviru zvanične posjete BiH predsjednika Republike Turske, organizirati Poslovni forum BiH - Turska. Tom prilikom bit će potpisan i Memorandum o saradnji između Vanjskotrgovinske komore BiH i Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske.

 

Uz predsjednika Erdogana, delegaciju Republike Turske čine ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu, ministar unutrašnjih poslova Süleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Stafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirişçi, ministar trgovine Mehmet Muş te ministar prometa i infrastrukture Adil Karaismailoğlu.

 

Nakon posjete BiH, turski predsjednik bi trebao posjetiti Srbiju i Hrvatsku.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI