Član Predsjedništva BiH nakon sastanka s predsjednikom Turske

Dodik: Nikada nas trojica nismo usaglašeni kao sa Erdoganom... Kada nam dolazi neko sa Zapada, mi smo posvađani

Front 06.09.22, 16:06h

Dodik: Nikada nas trojica nismo usaglašeni kao sa Erdoganom... Kada nam dolazi neko sa Zapada, mi smo posvađani
Ovo je lekcija za sve, pogotovo za one sa Zapada koji dolaze bijesni da nam drže lekcije, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik

 

 

 

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom na konferenciji za medije govorio o odnosima BiH i Turske.

 

Na samom početku svog obraćanja kazao je kako je predsjednik Turske dao dodatni elan za rješavanje nekih problema.

 

“U svakom slučaju mi znamo za emocije koje Erdogan i Turska posjeduju. Emocije ne mogu same puno da doprinesu. Želimo da mu se zahvalim za đubrivo koje se obezbjedilo BiH, da nam poljoprivredna proizvodnja bude stabilna. Erdogana doživljavam kao velikog lidera i državnika, on je to i danas pokazao. Njegov odnos prema nama jeste sa emocijama i simpatijama. Svi trebamo u BiH da donosimo naša najbolja moguća rješenja”, kazao je Dodik.

 

Dodao je kako Erdogan dolazi sa paketom pomoći, a da pri tome ništa nije politički uslovljavao.


“Ovo je lekcija za sve, pogotovo za one sa Zapada koji dolaze bijesni da nam drže lekcije. Ja sam četiri godine u Predsjedništvu, Erdogan je ovdje drugi put. Nikada mi nismo imali toliki stepen saglasnosti kao u ovom slučaju. Kada nam neko dolazi sa Zapada, u najmanju ruku smo nas trojica posvađani, a nekada i četvrti što je tu kao gost. Poslije mi sređujemo nered dugo godina. Podržavam pristup da BiH treba da očuva integritet. Neustavna BiH je za nas problem i ona je za nas neprihvatljiva. Želimo da se sve odvija u okviru Ustava. Želim da kažem da smo izgubili entuzijazam po pitanju EU. Naš entuzijazam od prije nekoliko godina i sada se ne može porediti. Što se tiče NATO-a, Turska je važna članica i jedan od najvećih finansijera. U BiH bez obzira na razne prikaze i špekulacije, ne postoji konsenzus da BiH postane članica NATO-a”, kazao je Dodik.

 

Između ostalog, naveo je je jedan od globalnih lidera.

 

“Malo je danas u ovom regionu lidera. Ne sumnjivo da Erdogan spada u jedne najznačajnije lidere. Evropa nema prepoznatljive lidere. Bez jakih lidera nema ni rješenja. Želim mu sve najbolje. Prije svega zdravlje. Pristup da se svi jednako uvažamo u BiH je najbolji mogući način, zaključio je Dodik.

 

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI