foto/ regionalna turneja

Erdogan održao sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, a zatim i sa delegacijama

Front 06.09.22, 14:10h

Erdogan održao sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, a zatim i sa delegacijama
Sa Erdoganom je došlo i nekoliko ministara koji su održali zajednički sastanak sa članovima Predsjedništva i državnim ministrima vanjskih poslova, sigurnosti, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

 

 

 

14: 05 - Kako javlja NAP, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik održali su sastanak sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u zgradi Predsjedništva gdje je upriličen i svečani doček. 

 

Članovi Predsjedništva BiH sa Erdoganom su razgovarali i o ekonomskim pitanjima, ali i političkoj situaciji. 


Sa Erdoganom je došlo i nekoliko ministara koji su održali zajednički sastanak sa članovima Predsjedništva i državnim ministrima vanjskih poslova, sigurnosti, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

 

13:00- Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će održati niz sastanaka sa bh. zvaničnicima.

 

Erdogan je svečano dočekan na ceremoniji uz vojne počasti ispred zgrade Predsjedništva BiH, nakon čega će uslijediti susret s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH te sastanak zvaničnih delegacija BiH i Republike Turske.

 

Zajedno s delegacijom Republike Turske, koju čini više ministara, planirano je da se Erdogan sastane i s članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 

erdogan-sarajevo-2

 

Također, Vanjskotrgovinska komora BiH večeras će, u saradnji sa Odborom za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske (DEIK), u okviru zvanične posjete BiH predsjednika Republike Turske, organizirati Poslovni forum BiH - Turska. Tom prilikom bit će potpisan i Memorandum o saradnji između Vanjskotrgovinske komore BiH i Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske.

 

Uz predsjednika Erdoğana, delegaciju Republike Turske čine ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu, ministar unutrašnjih poslova Süleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Stafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirişçi, ministar trgovine Mehmet Muş te ministar prometa i infrastrukture Adil Karaismailoğlu.

 

erdogan-sarajevo-3

 

Nakon posjete BiH, Turski predsjednik bi trebao posjetiti Srbiju i Hrvatsku.

 

 

(Fena/rm)

 

BLIN
KOMENTARI