Velika Britanija dobila premijerku

Izabrana Liz Truss će imati težak mandat! Mora se suočiti sa vanjsko političkim okolnostima koje joj ne idu u prilog

Front 05.09.22, 14:20h

Izabrana Liz Truss će imati težak mandat! Mora se suočiti sa vanjsko političkim okolnostima koje joj ne idu u prilog
Truss je dobila 81 hiljadu 326 glasova, za razliku od Sunaka koji je dobio 60 hiljada 399 glasova. Izlaznost članova Konzervativne stranke je bila 82,6 posto

 

 

Liz Truss, ministrica vanjskih poslova u Vladi Borisa Johnsona, postala je nova premijerka Velike Britanije.

 

Konzervativna stranka objavila je rezultate svojih stranačkih izbora na kojima se odlučivalo tko će doći umjesto Borisa Johnsona čiji odlazak su jedva dočekali i brojni njegovi suradnici. Podsjećamo, s obzirom na to da Konzervativna stranka ima većinu u parlamentu, tko god je na njezinom čelu automatski postaje i premijer/ka Velike Britanije.

 

Truss je dobila 81 hiljadu 326 glasova, za razliku od Sunaka koji je dobio 60 hiljada 399 glasova. Izlaznost članova Konzervativne stranke je bila 82,6 posto. "Čast mi je biti izabrana", kazala je i zahvalila se stranci na ?najdužem razgovoru za posao u povijesti".

 

Nakon što se zahvalila svojim protukandidatima, pogotovo Sunaku s kojim se ušla u posljednji krug, odala je počast i svojem prethodniku Borisu Johnsonu. Njemu se zahvalila što se suprotstavio Vladimiru Putinu, obavio Brexit, omogućio cijepljenje protiv COVID-19 i "skršio" Jeremyja Corbyna (bivšeg čelnika Laburista o.a).

 

Obećala je da će ispuniti sve što je obećala biračima te je najavila "odvažan plan" kojim će smanjiti poreze i omogućiti gospodarski rast Velike Britanije. U svojem govoru najavila je pobjedu Konzervativne stranke na općim izborima 2024. godine.

 

Gospodarski problemi

 

Kampanja za čelo Konzervativne stranke trajalo je cijelo ljeto i nekoliko izbornih krugova. U najuži izbor ušli su britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss (47) i bivši kancelar Državne blagajne Rishi Sunak (42), no brojni analitičari vjerovali su i prije kako će upravo Truss dobiti veći broj glasova nad svojim stranačkim protivnikom.

 

Truss će biti treća premijerka na čelu Velike Britanije nakon Margaret Thatcher i Therese May. Da je Sunak pobijedio,  on bi bio prvi britanski premijer indijskog podrijekla.

 

Nova premijerka morat će se suočiti sa sve većim gospodarskim problemima, sve glasnijim pozivima za neovisnost Škotske i Walesa kao i stavom brojnih Britanaca kako njihova zemlja ide u krivom smjeru.  Vanjske političke okolnosti isto ne idu u korist novoj premijerki. Rat u Ukrajini, energetska kriza, veći troškovi Brexita nego što su se početno pretpostavili, odnosi s Irskom i Europskom unijom su jasan pokazatelj kako mandat neće biti nimalo lagan.

 

Nova čelna osoba Konzervativne stranke i Boris Johnson sutra će otputovati u kraljevsku rezidenciju Balmoral gdje će se susresti s kraljicom Elizabethom II. te će tamo izvršiti primopredaju dužnosti.

 

(Večernji list/DEPO PORTAL/am)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI