FOTO/ Apsurdni planovi

Stručnjaci o SDA viziji: 'Ulažete milione maraka i onda kažete sve ćemo to srušiti do temelja i premjestiti'

Biznis Klub 05.09.22, 10:31h

Stručnjaci o SDA viziji:  'Ulažete milione maraka i onda kažete sve ćemo to srušiti do temelja i premjestiti'
Javnosti je prezentovana videoprezentacija prema kojoj bi navodno trebalo sve ono što je oštećeno ili srušeno tokom posljedneg rata u našoj zemlji biti obnovljeno. Ovaj famozni plan podrazumijeva i rušenje postojećeg Međunarodnog aerodroma Sarajevo te stvaranje vještačkog jezera na tom mjestu. Međutim, stvari stoje drugačije...

 

 

Sarajevska SDA je ponosno je objavila plan razvoja glavnog grada ove zemlje koji bi kako oni kažu do 2035. trebao da bude realiziran. Na čelu ambicioznog tima koji je radio na planu bio je arhitekta Faruk Kapidžić, piše Raport.

 

Ovo nisu realne stvari


Javnosti je prezentovana videoprezentacija prema kojoj bi navodno trebalo sve ono što je oštećeno ili srušeno tokom posljedneg rata u našoj zemlji biti obnovljeno. Ovaj famozni plan podrazumijeva i rušenje postojećeg Međunarodnog aerodroma Sarajevo te stvaranje vještačkog jezera na tom mjestu. Obrazložili su da da više nije funkcionalan zbog toga što se u njegovoj blizini nalaze gusto naseljena mjesta te zbog učestale guste magle. Zato je predložena izgradnja novog aerodroma u Visokom, što je plan od prije rata.

 

- Na mjestu sadašnjeg aerodroma napraviti jezero sa pratećim rekreativnim, sportskim i turističkim sadržajem, što će u potpunosti promijeniti sliku grada. Jezero će kanalima biti povezano sa rijekom Željeznicom, čime će se omogućiti da se regulacijom vodotoka spriječe proljetne poplave koje su redovna pojava na područjima uz rijeku -, naglašeno je.Ovo je samo jedan od primjera šta bi SDA voljela da uradi, kao da nismo svjedoci njihovih ‘radova’ posljednih 30 godina.

 

Kako bi provjerili koliko su realne priče SDA pozvali smo i stručnjaka. Tako je Faruk Muharemović, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, za Raport je prokomentirao sa stručnog aspekta plana SDA. Naime, na samom početku se osvrnuo na segment rušenja Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

 

- Kao građanin mogu prvo da kažem da nema logike da otvarate drugi/ treći terminal i ulažete milione maraka i onda kažete sve ćemo to srušiti do temelja i premjestit ćemo to. Malo je to nerealno. Što se tiče planskog dokumenta i planiranja tu je vodozaštitna zona Sarajevskog polje, pa je i iz tog segmenta malo nerealno. Svakako tu je i tunel koji je zaštićen i ne znam na koji način su mislili to riješiti -, kazao je Muharemović.

 

Za SDA je rješenje da se lokacija postojećeg aerodroma pretvori u jezero. - Malo bih cijelu priču vratio unazad i pitao ih zašto se ne poštuju planovi koji su odavno već usvojeni. Postoji dokumentovan plan o jezeru koji je bi trebao biti preko puta Termi, dakle radi se o sportsko-rekreativnom planu u kojem je planirano veliko jezero itd. To je bilo planirano, zašto nije realizirano? Moram napomenuti da su postojali svi uredni dokumenti, samo se trebalo adekvatno pristupi realizaciji. Ovaj njihov sada plan oko aerodroma je nerealan za izvođenje -, ističe Muharemović.

 

Već su to tražili


- Potom, prema njihovom planu došlo bi i do presjecanja Butmira. Ne znam kako su to planirali izvesti. Činjenica je da imaju stanovnici čima zemlja pripada aerodromu i to treba što prije da se riješe imovinsko-pravni odnosi. Ne vidim način na koji bi se moga dijeliti Butmir. S jedne strane aerodroma je Dobrinja, s druge strane je Butmir. Dakle, sve u svemu cijela ta priča nije realna -, naveo je Muharemović.

 

Zanimljivo je da se SDA tek sada uključuje u priču oko izmještanja sanitarne deponije Smiljevići. Naime, oni u svom planu imaju i da se sanitarna deponija Smiljevići izmjesti na lokaciju izvan grada. Naveli su da bi se trebala izgraditi nova, moderna deponija sa spalionicom koja ne zagađuje zrak i postrojenjima za reciklažu.

 

muharemovic

Faruk Muharemović

 

- Općina Novi Grad unazad nekoliko godina je tražila to izmještanje. Bile su tu pokrenute neke aktivnosti, ali je vrlo teško pronaći lokaciju na bilo kojoj općini. Zakonom o lokalnoj samoupravi, lokalna zajednica mora dati pristanak na to. Mi u Zavodu smo tražili neka rješenja i lokacije (Ilidža, Hadžići, Trnovo…), ali niti jedna lokalna zajednica neće to da prihvati. Prema mom mišljenju, deponiji Smiljevići treba dobro upravljanje. Kažu da deponija ide u naselje, ali moraju da znaju da su naselja bespravno došla do Smiljevića. Kada su se pravili Smiljevići tada nije bilo naselje. S druge strane, moguće je izmjestiti, ali je jako teško pronaći lokaciju. Trenutno je vrlo teško i to izvesti -, pojašnjava Muharemović.

 

SDA ovim planom je obećala i izgradnju desetina parkova, među kojima je onaj veliki na Betaniji. - Park Betanija sve dokumente ima. Planirano i sada ima usvojen regulacioni plan, nije mi jasno zašto se sada ne uradi. Imaju neke realne stvari, imaju i neke nerelane stvari -, kazao je on.

 

Moramo poštovati postojeće dokumente


Na samom kraju razgovora dodao je kako kod nas generalno je sve tromo te kako je vrlo mali procenat realiziranih stvari i iz ovog već postojećeg plana.

 

- Čim se uvuče politika u planiranje to ne može biti dobro. Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo ima svoje dokumente, imamo urbanistički plan koji je napravljen 1985. pa istekao 2015. i još uvijek ga pravimo zato što politika pokušava da umiješa svoje prste. Dakle, istekao 2015. godine, a 2016. počeo da se radi novi i evo već šesta godina još uvijek ga nismo usvojili. Zašto te planove ne poštujemo i zašto njih ne počnemo realizirati?

 

To je samo da se građanima prikaže neki lijep video. Evo da kažemo da je ovo sve savršeno što planiraju moraju znati da se sve ovo mora realizirati kroz planove, kroz prostorni plan, kroz urbanistički plan kao i regulacioni, i onda tek možemo da dođemo u fazu da prikupljamo sredstva. Nerealno je da se to sve postigne za 13 godina. Ima dosta kontradiktornosti. Najvažnije da možemo napraviti metropolu i sa važećim dokumentima, samo treba poštovati dokumente, a ne da dobijemo jedan Sarajevo Tower i to sve zbog izmjena i dopuna… Zna se ko je radio te izmjene i dopune -, zaključio je Muharemović za Raport.

 

(DEPO PORTAL/am)

 

 

BLIN
KOMENTARI