Nova akvizicija

Prodata vodeća bh. IT kompanija, evo ko je novi vlasnik

Biznis Klub 02.09.22, 22:00h

Prodata vodeća bh. IT kompanija, evo ko je novi vlasnik
Od svog osnivanja u Sarajevu 2010. godine, Mistral se pozicionirao kao poslodavac za vrhunske inženjerske talente u Bosni i Hercegovini, donoseći globalno relevantne projekte lokalnim profesionalcima

 

 

HTEC Group, globalna kompanija za konsalting, softversko inženjerstvo i razvoj digitalnih proizvoda, akvizirala je “Mistral Technologies”, jednu od vodećih tehnoloških kompanija iz BiH.

 

HTEC Group je kompanija za konsalting, softversko inženjerstvo i razvoj digitalnih proizvoda. Osnovani su 2008. u Beogradu, danas imaju sjedište u San Francisku, izvještava BiznisInfo.

 

U međuvremenu su prešli put preko brzorastuće kompanije za tehnološki razvoj i tehnološko savjetovanje do investicije od preko 100 miliona eura.

 

Od svog osnivanja u Sarajevu 2010. godine, Mistral se pozicionirao kao poslodavac za vrhunske inženjerske talente u Bosni i Hercegovini, donoseći globalno relevantne projekte lokalnim profesionalcima.

 

S impresivnim portfeljem klijenata od Fortune 500 firmi, Mistral će nadopuniti i proširiti HTEC-ovu stručnost u području fintecha, telekomunikacija, multimedije i drugih ključnih industrija u kojima ima više od 12 godina iskustva u isporuci kreativnih tehnoloških rješenja svojoj bazi klijenata prvenstveno u SAD-u.

 

Akvizicija proširuje ukupne inženjerske kapacitete HTEC-a, tehničku stručnost i jedinstveno znanje i iskustvo sa više od 300 stručnjaka.

 

Uz dodatak Mistrala, HTEC sada ima gotovo 600 zaposlenika u Bosni i Hercegovini, što ga čini najvećom kompanijom softverskog inženjeringa u zemlji.

 

Globalno, HTEC-ov tim narastao je na više od 2.000 zaposlenika međusobno povezanim preko razvojnih centara u jugoistočnoj Evropi – gdje firma posluje u šest zemalja – zajedno s kreativnim i konsultantskim uredima koji se nalaze u Silicijskoj dolini, Londonu, New Yorku, Minneapolisu, Amsterdam, Stockholm i Göteborg.

 

Htec grupa nedavo je sklopila partnerstvo sa američkom investicionim fondom Brighton Park Capital za ulaganje vrijedno 140 miliona dolara. Riječ je o fondu specijalizovanom za ulaganje u softverske, tehnološke i zdravstvene usluge.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI