Hranimo se prerađenom plastikom

Da li je ovo zastrašujuća nova budućnost ili eko rješenje: Od vjetrenjača će praviti gumene bombone?!

Biznis Klub 02.09.22, 12:17h

Da li je ovo zastrašujuća nova budućnost ili eko rješenje: Od vjetrenjača će praviti gumene bombone?!
Kada krakovima proizvedenim od ove smole istekne rok trajanja, oni se mogu usitniti i reciklirati, od njih se tada može proizvesti čak i hrana

 

 

Vjetar je jedan od popularnih obnovljivih izvora energije zato što omogućava da se na održiv način proizvodi velika količina električne energije s malim uticajem na životnu sredinu.

 

Ipak, ma koliko bili hvaljeni u medijima, treba imati u vidu da ni vjetroparkovi nisu potpuno neškodljivi. Krakovi vjetrenjača koje proizvode struju su izuzetno veliki – mogu biti dugački kao pola fudbalskog terena – a proizvode se od fiberglasa, koji u svom sastavu ima i plastiku.

 

Iz tog razloga nije lako naći rješenje za ekološko odlaganje ovih krakova po završetku njihove upotrebe. Zato se sve više velikih kompanija i naučnih institucija trudi da pronađe način za njihovu reciklažu.

 

U tome su uspjeli istraživači sa Državnog univerziteta u Mičigenu. Oni su kreirali kompozitnu smolu za pravljenje krakova vjetrenjača kombinovanjem staklenih vlakana s polimerima biljnog i sintetičkog porijekla. Kada krakovima proizvedenim od ove smole istekne rok trajanja, oni se mogu usitniti i reciklirati. Od njih se tada mogu proizvesti novi krakovi za turbine, ali i drugi proizvodi, pa čak i oni jestivi.

 

Kako piše “Guardian”, na taj način se dobija smola koja poslije prečišćavanja može da se stavlja u sportska pića i slatkiše poput gumenih medvjedića. Autori ovog izuma kažu da je ovaj sastojak bezbjedan i da se atom ugljenika dobijen iz biljke poput kukuruza ne razlikuje od onog koji potiče iz fosilnog goriva.

 

(Capital/DEPO PORTAL/am)

 

 

BLIN
KOMENTARI