VIDEO/ Kako preživjeti zimu

Ministar Delić o izgradnji fabrike: Građani ne mogu računati na pelet u ovoj sezoni

Biznis Klub 01.09.22, 19:31h

Ministar Delić o izgradnji fabrike: Građani ne mogu računati na pelet u ovoj sezoni
'Mi smo sebi dali preambiciozne planove. Previše bi bilo optimistično da bude gotovo do tog roka. Građanima smo i najavili da ne mogu računati na pelet u ovoj grijnoj sezoni. Idemo u realizaciju tog projekta i sigurno je da će on ostati iza ovo Vlade za buduće generacije', rekao je ministar Delić

 

 

 

Građani Bosne i Hercegovine brinu se kako će dočekati zimu, s obzirom na energetsku krizu koja prijeti Evropi. Mogu li stanovnici Kantona Sarajevo biti bar malo mirniji nakon što je potpisan ugovor o izgradnji fabrike peleta ili je sve još uvijek na dugom štapu – o tome su kolege s N1 razgovarali sa ministrom privrede KS Adnanom Delićem.

 

Kada mislite da će zaživjeti ova fabrika peleta?

 

Ne možemo tačno reći kada ćemo krenuti sa prodajom. Naša ideja je bila da to buide do nove godine. Osam miliona maraka je ukupna procjena vrijednosti izgradnje fabrike, ali danas se to ne može znati, jer svaki dan imamo povećanje cijena. Naš cilj prevashodno nije proizvodnja peleta, nego prevođenje degradiranih šuma u visokokvalitetne. Moramo kazati da smo danas kao Ministarstvo privrede podnijeli inicijativu za sufinansiranje kupovine pelete za sva registrovana domaćinstva koja su učestvovala u javnom pozivu za zamjenu peći na čvrsta goriva. Naš prijedlog je da sufinansiramo sa 100 maraka tonu peleta, ali isključivo za registrovana fizička lica koja su učestvovala u ovom javnom pozivu.

 

Zbog čega oni koji su to samostalno uradili vlastitim sredstvima ne mogu biti dio tog projekta?

 

Ima dosta razloga, a jedan je što Vlada KS nema adekvatnu kontrolu. Nećemo sufinansirati ni one koji nisu socijalno ugrožene kategorije.

 

Hoće li domaći kupci imati prednost s obzirom da znamo koliko su izvozno orjentisana preduzeća za proizvodnju peleta?

 

Mi apsolutno ne planiramo izvoz mimo kantona. Nećemo imati viškove da izvozimo vani. Sigurno će ova cijena peleta biti jeftinija nego kod privatnih subjekata koji nemaju svoj repromaterijal. Mi smo već raspisali poziv za idejno rješenje za fabriku peleta, nakon toga ide poziv za zemljište…

 

Je li previše optimistična bila procjena da će to profunkcionisati do nove godine?

 

Mi smo sebi dali preambiciozne planove. Previše bi bilo optimistično da bude gotovo do tog roka. Građanima smo i najavili da ne mogu računati na pelet u ovoj grijnoj sezoni. Idemo u realizaciju tog projekta i sigurno je da će on ostati iza ovo Vlade za buduće generacije.

 

Novi nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta s kojeg se Sarajevo i okolina opskrbljuju vodom izazvao je gomilu reakcija u javnosti. Je li KS iskoristio tu inertnost entitetskih vlada i dohvatio se nečega što zapravo nije u njegovo sferi djelovanja?

 

Ne možemo reći da to nije u sferi našeg djelovanja. Vlada KS je 2016. izmijenila Zakon o vodama. Ovu odluku su trebali donijeti Vlade Federacije i Republike Srpske, sarajevsko izvorište se mora štititi u cijelom slivu, a ove vlade se nikada nisu dogovorile. Da bi se oni dogovorili, trebali bi uskladiti zakone. Ova odluka je u skladu sa federalnim i kantonalnim zakonom. Optužbe ekologa da se tim umanjuje vodozaštitna zona ne stoje. Pitanje je -  ko su ti ekolozi? Oni nikada nisu dostavili nikakav prijedlog u Ministarstvo.

 

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI