Iz publike stiglo važno pitanje

Vladika Nikanor na 'Litiji za spas Srbije': 'Putin je primjer odnosa prema gejevima. On je današnji car planete'

Hronika 29.08.22, 09:37h

Vladika Nikanor na 'Litiji za spas Srbije': 'Putin je primjer odnosa prema gejevima. On je današnji car planete'
Sveštenici su nosili platno na kome je pisalo "Sveti oče Savo, moli Boga za nas", a učesnici su nosili slike komandanta četničkih jedinica u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Draže Mihailovića i predsednika Rusije Vladimira Putina, dok su sa razglasa puštane crkvene i pjesme o Kosovu

 

 

"Litija za spas Srbije" završena je sinoć ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, gdje su građani potpisivali peticiju za zabranu Parade ponosa.

 

Vladika banatski Nikanor izjavio je da pozdravlja odluku za otkazivanje Europrajda u Beogradu, čije je održavanje bilo najavljeno u septembru, navodeći da bi to bilo „skrnavljenje naše zemlje, crkve i porodice“.

 

On je, obraćajući se učesnicima na protestu „Litija za spas Srbije“ ispred hrama Svetog Save na Vračaru, kao primjer odnosa prema gej populaciji naveo ruskog predsjednika, za koga je rekao da je „današnji car planete koja se zove Zemlja niko drugi nego Vladimir Vladimirovič Putin“ koji je donio odluku da o „anomalijama“ kakve se pojavljuju u Srbiji „ne smije biti ni govora a kamoli da zažive“.

 

"Mi isto tako imamo to pravo, imaju pravo i sve naše vjerske zajednice, ljudi drugih vjera koje žive sa nama, da čuvaju svoje svetinje, manastire, svoje džamije, škole, porodice, i to ne treba nikome da smeta", rekao je vladika Nikanor.

 

"Hoćemo da branimo našu djecu. Naša djeca su u ugrožena", ocijenio je vladika Nikanor i dodao da svaki roditelj jedino ima pravo da svog sina zove sinom, a svoju kćerku da zove kćerkom.

 

Prema njegovim riječima, svako dijete, bilo muško ili žensko, ima pravo da svoju majku zove majkom, a svoga oca ocem.

 

"Svaka druga orijentacija ili odluka nečija bila bi anomalija i ne bi je poštovali i nećemo je poštovati", rekao je vladika Nikanor.

 

Vladika Nikanor je na pitanje iz publike da li mu je patrijarh odobrio da govori, odgovorio da "i on ima dio eparhije u Beogradu pa nam je svima obaveza da čuvamo Beograd", kao i da su "naš patrijarh (Porfirije) i svi članovi arhijerejskog Sinoda osudili ono što je planirano da se dogodi u skorašnje vrijeme".

 

Pozdravio je "sve organizatore velikog i divnog skupa koji je prošao bez incidenata" ne navodeći ko ga je organizovao.

 

Litija je krenula oko 18.00 časova od Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu ka Hramu Svetog Save.

 

Kolona se zaustavila u blizini Brankovog mosta, gdje su okupljeni uglas izgovorili molitvu "Oče naš", a pojci su otpjevali nekoliko crkvenih pjesama.

 

Učesnici su se, preko Terazija i Slavije, uputili ka Hramu Svetog Save.

 

Kolonu su predvodili članovi moto udruženja „Noćni vukovi“.

 

Sveštenici su nosili platno na kome je pisalo "Sveti oče Savo, moli Boga za nas", a učesnici su nosili slike komandanta četničkih jedinica u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Draže Mihailovića i predsednika Rusije Vladimira Putina, dok su sa razglasa puštane crkvene i pjesme o Kosovu.

 

Kolona se zaustavila i ispred Spomenika ruskom caru Nikolaju II u Ulici kralja Milana, gde su učesnici litije pročitali molitvu.

 

Ispred Prajd info centra, koji su čuvali pripadnici policije, učesnici litije su razvili zastavu Srbije na kojoj je pisalo "Ne u zemlji Svetog Save".

 

Pojedini građani su sa stubova rasvjete skidali albanske zastave koje su bile okačene pored srpskih i gazili ih, što su učesnici litije pozdravljali aplauzom i skandirali "Kosovo je srce Srbije".

 

Na uglu ulica kralja Milana i kneza Miloša građani nisu dozvolili policijskom automobilu da prođe dok je jedan mladić sa stuba rasvjete skidao albansku zastavu.

 

Iako je skup najavljen kao protest zbog organizovanja Evroprajda Beogradu, nije bilo transparenata niti govora protiv te manifestacije. Učesnici su isključivo nosili transparente i barjake sa religijskim motivima.

 

Litija je održana u organizaciji udruženja "Ujedinjeni za tradiciju i porodicu".

 

 

(Nova.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI