PAKAO PORODICA OSUMNJIČENIH MILITANATA

Bosanka iz kampa u Siriji: 'Svaki dan je težak, sljedeći još teži... I strah se srodio s nama, na drugačije smo zaboravile'

Nedjeljni magazin 28.08.22, 15:07h

Bosanka iz kampa u Siriji: 'Svaki dan je težak, sljedeći još teži... I strah se srodio s nama, na drugačije smo zaboravile'
"Voljele bismo kada bi se taj deport ostvario i kada bi konačno naša djeca i mi disali punim plućima bez straha i živjele normalnim životom i u normalnim uslovima", piše žena koja je u Siriju otišla 2013. godine s mužem i dvoje djece

 

 


Svaka od nas samo želi da se vrati svojoj porodici i uredi život u normalno, poruka je Bosanke iz kampa za porodice osumnjičenih militanata "Islamske države" Al-Hol u Siriji.


Majka četvero djece javila se Radiju Slobodna Evropa (RSE) porukom i opisala kako više od tri godine žive u kampu i da samo želi da "izbavi djecu i sebe iz patnje".


"Voljele bismo kada bi se taj deport ostvario i kada bi konačno naša djeca i mi disali punim plućima bez straha i živjele normalnim životom i u normalnim uslovima", piše žena koja je u Siriju otišla 2013. godine s mužem i dvoje djece.


Muž joj je poginuo boreći se na strani militanata, ona se morala preudati i dobila je još dvoje djece tokom života u Siriji.


"Jutrom dok otvorimo oči, svaka prvo misli kako će donijeti vodu, bar 200 litara svako jutro da bi imala do podne otprilike, ali i to ako se posreći jer u redu za vodu zna da stoji i do 50 žena. Dnevno dobijamo hljeb pa se i zato stoji u redu i ako nam se posreći, dobijemo... Zatim brže na pijacu da bi donijela leda ako hoću da preživim taj dan i temperaturu od 50 stepeni", opisuje ona jedan svoj dan.


"Svaki dan je težak, sljedeći još teži. Strah nas je, ali se i taj strah, čini mi se, srodio s nama, mi smo za drugačije zaboravile", napisala je žena čije ime RSE neće otkriti zbog njene i sigurnosti njene djece.


Koliko je bh. državljana u Siriji?


RSE ima podataka da je nešto više od stotinu državljana Bosne i Hercegovine u kampovima ili zatvorima u Siriji, bez naznake kad bi mogli biti vraćeni.


Zvaničan broj nadležno ministarstvo nije objavilo, ali je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u maju 2022. na sastanku Međunarodne koalicije za borbu protiv "Islamske države" u Maroku kazala da se 140 državljana BiH nalazi u Siriji, te da planovi za njihovu repatrijaciju "još uvijek nisu napravljeni".


Iz Ministarstva sigurnosti BiH za RSE kažu da su pripreme urađene i da je Ministarstvo ispunilo sve neophodne uvjete u vidu kreiranja zakonodavnog i institucionalnog okvira za povratak državljana.


Problem je, međutim, što Vijeće ministara, koje ima konačnu riječ, od februara 2022. nije na dnevni red sjednica uvrstilo pitanje repatrijacije bh. državljana.


Učinjeno je to tek 23. augusta. Na sjednici 25. augusta ova institucija je usvojila Plan povratka bh. državljana iz Sirije i Iraka.
Koliko se ljudi do sada vratilo u BiH?


Dosad je BiH organizirano iz Sirije repatrirala 25 državljana, u decembru 2019. godine. U Siriju je iz BiH otišlo oko 360 državljana. Zvaničan broj državljana BiH koji su nastradali u Siriji nije poznat, kao ni broj djece rođene u Siriji čiji su roditelji iz BiH.


Krajnje je vrijeme da se pronađe politička volja, kažu iz Međunarodnog Crvenog križa. Svijet ne smije i dalje skretati pogled dok djeca možda udišu svoj posljednji dah u kampovima ili zatvorima u Siriji i odrastaju bez ikakvih prava, kažu iz Međunarodnog komiteta Crvenog Križa (ICRC), opisujući situaciju s kao jedan od najvećih i najsloženijih hitnih slučajeva zaštite djece "našeg vremena".


"Krajnje je vrijeme da se pronađe politička volja za djelovanje prije nego što se izgubi još života", kazala je Imene Trabelsi, regionalna glasnogovornica ICRC-a za Bliski Istok.


Dvoje djece porijeklom iz BiH vraćena u Austriju


Iz kampa Roj na sjeveru Sirije u junu 2022. dvoje djece je odvedeno u Austriju. Riječ je od djeci Bosanke, koja je u ovom kampu još od 2018. godine, gdje je došla želeći napustiti teritorij pod "Islamskom državom".


Bosanka je bila udata za državljanina Austrije, porijeklom iz BiH, pa su djeca na osnovu toga imala državljanstvo Austrije.


Njena porodica u BiH potvrdila je RSE da je pristala da Austrija prihvati djecu i razdvoji se od njih, jer "je strahovala za njih i jer BiH nije ništa uradila da ih izbavi". Austrija nije željela vratiti nju jer nema državljanstvo.


Žena, čije ime, zbog sigurnosti nje i njene djece RSE neće objaviti, ostala je u kampu s dvoje djece koje je rodila s drugim mužem u Siriji, nakon što je prvi poginuo.


Više detalja i nastavak teksta pogledajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto:Arhiv)

BLIN
KOMENTARI