Počelo stručno usavršavanje odgajatelja, nastavnika i stručnih saradnika

Reforma u sarajevskim učionicama: U novoj školskoj godini uvodi se savremeni način podučavanja - evo šta to znači

Hronika 24.08.22, 16:12h

Reforma u sarajevskim učionicama: U novoj školskoj godini uvodi se savremeni način podučavanja - evo šta to znači
Direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senada Salihović podsjetila je da je ustanova na čijem je čelu u junu već provela brojna usavršavanja odgajatelja, nastavnika i profesora, a da je sada prijavljeno oko 3.500 nastavnika, koji će narednih dana biti educirani za kurikularnu reformu i podučavanje prema ishodima učenja

 

 

Višednevno stručno usavršavanje odgajatelja, nastavnika, stručnih saradnika, pomoćnika direktora i direktora u javnim i privatnim ustanovama o temi kurikularna reforma u Kantonu Sarajevo počelo je jutros u hotelu Hills u Sarajevu.  

 

Usavršavanje je organizirao Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.  

 

Kurikulumi izrađeni na jedinstvenoj metodologiji koja nudi novi pristup podučavanju i učenju, a koji će biti predstavljeni na ovoj edukaciji, činit će centralni dio kurikularne reforme, čija implementacija slijedi već od 1. septembra ove godine, odnosno od početka školske 2022/2023. godine na nivou devetogodišnjeg osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, te srednjoškolskog obrazovanja. 

 

U izjavi medijima, uoči početka skupa, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović naglasila je da se s početkom nove školske godine u KS počinje s reformom u učionicama. 

 

"Do sada smo uradili dosta priprema, imali smo dosta oglednih časova, koji služe kao primjer kako treba raditi časove na osnovu novih nastavnih planova i programa, tako da smo kreirali dosta resursa. Sada je vrijeme da to ponudimo nastavnicima i učenicima u učionicama“, navela je ministrica Hota-Muminović.  

 

Upitana šta u praksi znači ova reforma, ministrica je objasnila da ona podrazumijeva da nastavnik ima jasnu sliku onoga šta želi postići sa učenikom po pitanju njegovih znanja i vještina, odnosno koje vještine treba da ima učenik kada završi jedan razred. Tome ga vode ishodi učenja. 

 

"Drugi benefit je što sada imamo naglašenu međupredmetnu povezanost. Ranije su bile striktne granice između dva predmeta, čak i onih iz iste grupacije. Npr. između biologije i hemije postojala je granica, gdje je učenik posebno u oba predmeta učio fenomen fotosinteze, pri čemu nije percipirao da se radi o istom fenomenu. Tako nije bilo ekonomičnosti u spoznaji i tu je uvijek bio problem. Sada smo obogaćeni cjelovitim pogledom na znanje, to je savremeni način podučavanja svugdje u svijetu“, objasnila je ministrica Hota-Muminović.

 

Direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senada Salihović podsjetila je da je ustanova na čijem je čelu u junu već provela brojna usavršavanja odgajatelja, nastavnika i profesora, a da je sada prijavljeno oko 3.500 nastavnika, koji će narednih dana biti educirani za kurikularnu reformu i podučavanje prema ishodima učenja.  

 

"To je impozantan broj i govori o tome koliko su nastavnici zainteresirani, koliko se žele nastaviti educirati. Sigurna sam da će ovo biti uspješna edukacija i da će doprinijeti njihovom profesionalnom razvoju“, navela je Salihović.   

 

Viša saradnica za razvoj predmetnih kurikuluma i dosadašnja voditeljica Ekspertne radne grupe Kurikularne reforme KS Azra Nizić potcrtala je da reforma koja se uvodi od ove školske godine znatno mijenja obrazovnu paradigmu i koncept podučavanja u učionici. 

 

"Nadamo se da će ove promjene promijeniti klimu u učionici, učiniti školu zanimljivijom, interesantnijom našim učenicima“, rekla je Nizić.  

 

Dodala je da kurikularni pristup pretpostavlja jačanje i građenje raznih kompetencija kod učenika.  

 

(Akta.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI