Nakon što je Vučić to samo usputno spomenuo

Ovo su sankcije koje čekaju Srbiju od 1. novembra

Front 23.08.22, 12:46h

Ovo su sankcije koje čekaju Srbiju od 1. novembra
Povod za pominanje sankcija, Vučić je našao u priči o organizaciji EuroPridea i mogućnosti otkazivanja te manifestacije, pa je tako zaključio da je najlakše pričati o glupostima

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je na konferenciji za medije da će Srbija od 1. novembra biti pod sankcijama za rusku naftu, ali nije obrazložio na koji način i kako će se odluka o embargu sprovoditi u slučaju Srbije. Time su građani ostali u neodumici i stoga se kao logično nameće pitanje kakve sankcije čekaju Srbiju prvog novembarskog dana i šta se krije iza najave šefa srpske države.

 

Kao da je riječ o usputnoj informaciji, predsjednik Srbije je, nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova, uznemirio javnost viješću da građane Srbije čekaju sankcije.

 

Povod za pominanje sankcija, Vučić je našao u priči o organizaciji EuroPridea i mogućnosti otkazivanja te manifestacije, pa je tako zaključio da je najlakše pričati o glupostima.

 

„Pa da bismo pričali o glupostima, da ne bismo pričali o tome šta ćemo sa strujom, šta ćemo sa naftom, od 1. novembra nema više ruske nafte za nas, mi smo pod sankcijama. Da ne bismo pričali o gasu, o mazutu i uglju… Samo pričamo o glupostima, jer nam je najlakše da pričamo o glupostima, jer to najbolje znamo i u kafani da radimo, gdje nema nikakve odgovornosti“, rekao je Vučić danas nakon razgovora sa Srbima sa Kosova.

 

I tu se priča završila. Javnost je ostala uskraćena za odgovor kakve su to sankcije, ko ih uvodi i kako će se one odraziti na zemlju.

 

Među onima koji su razumjeli poruku šefa srpske države je urednik portala European Western Balkans (EWB) Nemanja Todorović Štiplija.

 

On objašnjava za portal Nova.rs da Vučić govori o sankcijama koje je uveo Savjet Evropske unije.

 

"To su sankcije iz maja mjeseca. Dio tog paketa, koji se tiče nafte, ima za cilj da oteža Rusiji da nastavi da izvozi sirovu naftu i naftne derivate u ostatak svijeta, jer je su za taj izvoz od presudnog značaja operateri iz država članica Evropske unije", ističe on.

 

Štiplija kaže da, pored mjera koje se tiče embarga na uvoz i izvoz ruske nafte, u šestom paketu sankcija EU je dodatno proširila spisak ruskih banaka koje su uklonjene iz bankarskog sistema SWIFT.

 

"Pored toga, paketom su obustavljene i aktivnosti emotivanja ruskih državnih televizija, kako bi se spriječilo širenje dezinformacija Kremlja. Sankcije će početi da se primjenjuju 1. novembra, jer je paket dao tranzicioni period državama članicama do potpunog zabrana uvoza nafte, kako bi se omogućilo prilagođavanje tržištu i pronašla alternativna snadbijevanja.

 

U pola rečenice tokom obraćanja Vučić je rekao da će Srbija biti pod sankcijama za naftu. Iako nije najjasnije šta Aleksandar Vučić misli kada kaže da će neko Srbiju sankcionisati, ono na šta se predsjednik referisao je zapravo odluka Evropske unije iz šestog paketa sankcija prema Ruskoj Federaciji", objašnjava on.

 

On kaže da se u toj odluci, na koju se Vučić referisao, navodi da se državama članicama daje rok od šest mjeseci, koji ističe 1. novembra, da zabrane uvoz ruske nafte, ali i izvoz u treće zemlje.

 

"Tada su izuzeće od ove mjere zatražile i dobile Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Češka i Slovačka. Ono o čemu predsjednik govori odnosiće se na Srbiju ukoliko je hrvatski Janaf ipak odlučio da sprovede embargo, jer Srbija rusku naftu, koja nije jedina kojom se snadbijevamo, nabavlja preko hrvatskog Janaf-a. Kada je taj paket u maju donesen, nas su vlasti uvjeravale da će situacija biti teža, ali da Srbija neće ostati bez sirove nafte jer ćemo naftu uvoziti i od Iraka preko naftovoda Kirkuk, ali i iz Kazahstana i drugih mjesta", podsjeća sagovornik portala Nova.rs.

 

(Nova.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI