FOTO/ Snimio teleskom James Webb

Nove nevjerovatne snimke Jupitera: 'Nikad ga nismo vidjeli ovakvog'

Nedjeljni magazin 23.08.22, 08:49h

Nove nevjerovatne snimke Jupitera: 'Nikad ga nismo vidjeli ovakvog'
Jupiterova Velika crvena mrlja, oluja dovoljno velika da proguta Zemlju, blistavo se ističe pored bezbroj manjih oluja

 

 

 

Svemirski teleskop James Webb snimio je fotografije u julu, koje prikazuju neviđene poglede na Jupiterovo sjeverno i južno svjetlo i polarnu izmaglicu.

 

Jučer su objavljene nevjerovatne snimke najveće planete koja se nalazi u Sunčevom sistemu. 

 

Jupiterova Velika crvena mrlja, oluja dovoljno velika da proguta Zemlju, blistavo se ističe pored bezbroj manjih oluja.

 

- Jupiter nikada nismo vidjeli ovakav. Sve je to prilično nevjerovatno - rekao je planetarni astronom Imke de Pater sa Kalifornijskog univerziteta Berkeley. 

 

Infracrvene slike su umjetno obojene u plavu, bijelu, zelenu, žutu i narančastu, prema američko-francuskom istraživačkom timu, kako bi se karakteristike istaknule.

 

- Nismo očekivali da će biti ovako dobro, da budem iskren - rekao je Pater, prenosi Avaz. Posebno dramatična je jedna fotografija. Na njoj su prikazani slabi prstenovi oko planete, kao i dva mala mjeseca na svjetlucavoj pozadini galaksija.

 

jupiter-planeta-1

 

Pater je pomogao voditi promatranje. Krajem prošle godine, teleskop u vrijednosti 10 milijardi dolara, koji pripada Europskoj svemirskoj agenciji i NASA-i je lansiran. Od leta promatra svemir u infracrvenom spektru.  Zoru svemira s Vebom, znansvenici se nadaju da će upratiti, zavirujući sve do vremena kada su se prve zvijezde i galaksije formirale prije 13,7 milijardi godina.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI