Transparency International upozorava

'Nadležni u FBiH nezakonito skrivaju ugovor o nabavci kineskih vakcina! Oznaka tajnosti stavljena na deset godina'

Front 20.08.22, 13:22h

 'Nadležni u FBiH nezakonito skrivaju ugovor o nabavci kineskih vakcina! Oznaka tajnosti stavljena na deset godina'
Vlada Federacije BIH dala je saglasnost Zavodu da na ugovor stavi oznaku “povjerljivo” iako je po Zakonu o tajnosti podataka BiH tako nešto moguće samo ako bi objavljivanje podataka “nanijelo štetu sigurnosti ili interesima Bosne i Hercegovine”

 

 

Transparency International u BiH (TI BiH) od kraja prošle godine ne uspijeva dobiti pristup ugovoru o nabavci vakcina protiv COVID-19 vrijednom 12,5 miliona maraka koji je sa kineskim kompanijama Biotec Grupe i Sinopharm potpisao Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. Zbog svega je TI BIH tražio reakciju Upravne inspekcije jer je Zavod prvo odbio da dostavi informacije, a sada odbija da riješi žalbu TI BIH zbog čega nije moguće tražiti sudsku zaštitu. 

 

Vlada Federacije BIH dala je saglasnost Zavodu da na ugovor stavi oznaku “povjerljivo” iako je po Zakonu o tajnosti podataka BiH tako nešto moguće samo ako bi objavljivanje podataka “nanijelo štetu sigurnosti ili interesima Bosne i Hercegovine”. U ovom slučaju ti uslovi nisu ispunjeni, ali Zavod odbija dostaviti ugovor, a u odgovoru TI BIH-u navode da je stavljanje oznake povjerljivo bio uslov kineske kompanije da bi se uopšte zaključio posao nabavke vakcina protiv COVID-19. Oznaka tajnosti stavljena je na deset godina, a u Zavodu navode da bi objavljivanje ugovora “moglo imati štetne finansijske posljedice po Federaciju BiH i buduće poslovanje sa poslovnim partnerima”. 

 

U cijelom slučaju uprava Zavoda nije uzela u obzir činjenicu da se radi o javnom interesu pa će TI BIH će nastaviti pravnu bitku za objavljivanje ovog ugovora, posebno zbog činjenica da je nabavka nezakonito izuzeta od primjene Zakona o javnim nabavkama. Na to je u poslednjem izvještaju ukazao i Ured za reviziju institucija Federacije BiH koji navodi da se ne može potvrditi opravdanost  izuzeća od primjene odredbi ovog Zakona. 

 

Proces nabavke vakcina trajao je preko tri mjeseca, što je u suprotnosti sa zakonskim odredbama koje definišu izuzeće od procesa javnih nabavki zbog hitnosti, koje po mišljenju Agencije za javne nabavke BiH predstavljaju situacije kada je potrebno reagovati istog momenta, npr. u roku od jednog ili dva sata, čak u nekoliko minuta, odnosno kada objektivno nije moguće primijeniti ni pregovarački postupak, navodi se u Revizorskom izvještaju ovog zavoda.  

 

Zanimljivo je da uprava Zavoda u odgovoru TI BIH-u citira upravo ovo tumačenje Agencije za javne nabavke pravdajući izuzeće činjenicom da se moralo reagovati u roku od jednog ili dva sata ili čak nekoliko minuta. Ipak nabavka je pokrenuta 10. marta, a ugovor zaključen tek 9. juna što jasno pokazuje da je bilo dovoljno vremena za provođenje transparentnijeg postupka. Dodatni problem je što je i ugovor za usluge transporta ovih vakcina vrijedan preko 470 hiljada KM izuzet od Zakona o javnim nabavkama i dodijeljen preduzeću “Hercegovinalijek” iako je bilo dovoljno vremena da se provede neki transparentniji postupak. 

 

Revizori još navode da je na kraju u skladištu ostalo preko 300 hiljada ovih vakcina koje su i najmanje korišćenje za imunizaciju. 

 

vakcine

 

Također, u izvještaju revizora navodi se i da značajne količine vakcina zbog rokova upotrebe nisu iskorištene i odložene su za uništenje. Zavod reviziji nije prezentovao dokumentaciju na osnovu koje bi se utvrdile specifikacije vakcina, niti da je izvršena provjera kvalificiranosti ponuđača. Revizori zaključuju da je Vlada FBiH na zahtjev dobavljača proglasila ugovor povjerljivim, iako se radi o javnim sredstvima i nabavci robe koja se tiče javnog zdravstva građana FBiH, što nije u skladu s principom transparentnosti definisanim Zakonom o budžetima u FBiH.  

 

TI BIH ističe da je objavljivanje ovog ugovora važno i zbog činjenice da su građani svjedočili brojnim korupcijskim aferama tokom pandemije zbog čega se vode istrage i sudski postupci što je svakako urušilo povjerenje javnosti u cijeli sistem. 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI