Šta je u pitanju

Nakon konstantnih kazni zbog cijena goriva i hrane, posljednji nalaz federalne inspekcije - iznenađenje

Biznis Klub 20.08.22, 11:44h

Nakon konstantnih kazni zbog cijena goriva i hrane, posljednji nalaz federalne inspekcije - iznenađenje
Postavlja se pitanje da li su se sve benzinske pumpe i trgovine zaista vratili u zakonske okvire, ili inspekcija nije ovaj put stigla do onih čije su cijene neopravdane

 

 

Federalna inspekcija nekoliko mjeseci kontinuirano kontroliše benzinske pumpe i trgovine, i nakon što su inspektori konstatno otkrivali malverzacije s cijenama i kažnjavali firme, posljednji nalaz je bio iznenađenje.

 

- U inspekcijskim nadzorima izvršenim u periodu od 1. do 15. avgusta 2022. godine nisu uočene nepravilnosti u formiranju cijena motornih goriva i prehrambenih i neprehrambenih proizvoda sa liste iz Odluke Vlade FBiH – saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

 

Postavlja se pitanje da li su se sve benzinske pumpe i trgovine zaista vratili u zakonske okvire, ili inspekcija nije ovaj put stigla do onih čije su cijene neopravdane.

 

Stručnjak za gas Almir Bečarević, prokomentirao je da je inspekcija u RS-u naplatila skoro 1,5 milion KM kazni zbog načina formiranja cijena, a uredba koja se tiče marži je skoro ista kao u FBiH.

 

- Zaista jeste došlo do pada cijena goriva, ali su i dalje veliki rasponi pogotovo kad je u pitanju benzin super 98. Na gorivu super 95 raspon je 25 feninga, koliko je marža i odobrila, ali je kod 98-ice ogromna razlika. Ako gledamo nalaz inspekcije, ne znam da li je u pitanju to da svi poštuju pa je razlika samo u tome kada ko nabavi pa pusti gorivo. To ne mogu sa sigurnošću reći – kazao je Bečarević.

 

Istakao je da možemo vjerovati nalazu inspekcije, ali da postoji sumnja zbog razlike u cijeni derivata.

 

- Veliki je broj pumpi u FBiH, više od 700, i realno treba nekoliko mjeseci da ih se sve obiđe. Tako da podaci za jedan mjesec ne mogu biti ogledalo – dodao je Bečarević.

 

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača "Klub potrošača" Tuzla, istakla je da inspekcija, kada su u pitanju trgovine, kontroliše marže samo na ključne proizvode, a njih je teško kontrolisati u uvjetima svakodnevne promjene cijena.

 

- Marže i jesu niske na hljeb, ulje, mlijeko, tako da zarade trgovaca i nema puno na tim proizvodima. Zarada je na onim drugim – napomenula je Bulić.

 

Od Federalne uprave za inspekcijske poslove novinari Faktora očekuju odgovor na pitanja koliko su benzinskih pumpi i trgovina kontrolisali u prvoj polovini ovog mjeseca i u kojim gradovima, te da li je ovakav nalaz, gdje nisu našli nepravilnosti, znak da su se svi vratili u okvire propisa ili je posrijedi nešto drugo.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI