Tribina u Mostaru

Radončić: Neće biti Čovićevog trećeg entiteta, ali ni Hrvati ne smiju biti nacionalna manjina

Front 19.08.22, 19:51h

Radončić: Neće biti Čovićevog trećeg entiteta, ali ni Hrvati ne smiju biti nacionalna manjina
On je naglasio da maksimalistički Čovićevi zahtjevi koji su danas izrečeni ne doprinose mudrom rješavanju otvorenih pitanja između dva naroda, kao što tome ne doprinosi ni stalno junačenje samozvanih lidera građanske opcije
 
 
Večeras je na unutarstranačkoj tribini Saveza za bolju budućnost BiH u Mostaru, između ostalih, govorio i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.
 
 
- Kada su u pitanju bošnjačko-hrvatski odnosi i njihova veoma turbulentna prošlost, koja je u sebi imala tragične dimenzije, upravo je Mostar mjesto gdje treba reći da je bošnjačko-hrvatsko harmoniziranje odnosa moguće i da je to poslijeratna historija dokazala. 
 
 
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović treba znati da nema ništa od trećeg entiteta, kao što i neki drugi trebaju znati da se od jednog konstitutivnog naroda ne može napraviti nacionalna manjina koju će majorizirati. 
 
 
Dakle, ne damo formiranje trećeg entiteta, ali nećemo ni participirati u atmosferi konfliktnosti i razbijanja historijski važnog saveza između ova dva naroda koji su, uz pomoć Vašingtona, etablirali rahmetli predsjednik Alija Izetbegović i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Ako su oni u najgorim vremenima mogli osigurati funkcioniranje Federacije BiH, valjda možemo i mi - rekao je Radončić.
 
 
On je naglasio da maksimalistički Čovićevi zahtjevi koji su danas izrečeni ne doprinose mudrom rješavanju otvorenih pitanja između dva naroda, kao što tome ne doprinosi ni stalno junačenje samozvanih lidera građanske opcije.
 
 
- Stabilna Federacija je najbolji odgovor Miloradu Dodiku i RS, ali i veliki doprinos očuvanju stabilnosti cijele Bosne i Hercegovine - kazao je Radončić.
 
 
Na skupu u Mostaru govorili su i dr. Aida Huseinbegović – Volić, Alma Pašić i Armin Sarajlić

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI