ZAŠTO SE DETALJI KRIJU OD JAVNOSTI

Otkriveno ko je vlasnik najveće buduće solarne elektrane u BiH: Ko je sklopio 'tajni' ugovor?!

Biznis Klub 19.08.22, 14:32h

Otkriveno ko je vlasnik najveće buduće solarne elektrane u BiH: Ko je sklopio 'tajni' ugovor?!
Na činjenicu da su detalji ugovora tajni, više puta je upozorio Transparency International u BiH

 

 

 

 

Mađarska kompanija "Lugos Renewables" (LREN) bit će većinski vlasnik solarne elektrane vrijedne više od 50 miliona eura, koja bi trebalo da se gradi u okolini Trebinja, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH).


Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u pisanom odgovoru potvrdio Ištvan Halaš, generalni direktor kompanije.


Halaš je za RSE rekao i da je kompanija s Elektroprivredom Republike Srpske potpisala sporazum o tajnosti, što se tiče određenih detalja ugovora.


Na činjenicu da su detalji ugovora tajni, više puta je upozorio Transparency International u BiH.


Prema dokumentima u koje je RSE imao uvid, Mađari će biti vlasnici 70 posto udjela u preduzeću "Solarna elektrana Trebinje 1", kao i koncesije, koja je prvobitno dodijeljena "Elektroprivredi RS-a" (ERS), jednom od tri javna preduzeća za distribuciju električne energije u BiH i osnivaču elektrane.


Vrijednost udjela koji je u vlasništvu Mađara iznosi nešto više od pet miliona KM (oko 2,5 miliona eura).


U organizaciji Transparency International (TI) BiH kažu da im ERS nije željela dostaviti ugovor kojim je mađarski investitor došao do koncesije za elektranu, te da je LREN bez javnog nadmetanja došao do nje.


Vlasti bh. entiteta Republika Srpska najavljivale su da će solarna elektrana u Zupcima kod Trebinja biti najveća u regiji, a radovi su trebali početi u proljeće ove godine.


Početak radova čeka odluku Konkurencijskog vijeća BiH, koje mora da odobri preuzimanje većinskog udjela. Iz ovog tijela – koje štiti i promoviše tržišnu konkurenciju u državi – za RSE je rečeno da je predmet još u proceduri.


Prema Zakonu o konkurenciji BiH, firme koje se spajaju, odnosno ako jedna ostvaruje većinsko vlasništvo nad drugom, dužne su da to prijave Konkurencijskom vijeću BiH.


Šta kažu u mađarskoj kompaniji?


Iz kompanije pojašnjavaju da je solarna elektrana započela kao projekat ERS-a, nakon čega je ERS njih kontaktirao, te su "otpočeli pregovori o dugoročnoj saradnji".


"Mi smo se u aprilu 2021. pridružili projektu kao tim stručnjaka, čije je cilj bio izgradnja elektrane po najvišim standardima. Kasnije smo redizajnirali projekat, te poslali pismo namjere koje je zajednički potpisano 21. juna 2021", ističu iz LREN-a.


Tvrde da novi koncept projekta znači i jednu od najvećih solarnih elektrana na Balkanu, koji će proizvoditi zelenu, karbon-neutralnu i održivu energiju.


"Tokom razvoja projekta, detalji kupoprodajnog ugovora su dogovoreni, te je potpisan ugovor za kupovinu udjela. Rezultat toga da su Lugos i ERS zajednički vlasnici kompanije 'Trebinje 1 d.o.o', od čega Lugosu pripada 70 posto a ERS-u 30 posto", rečeno je iz kompanije.


Dodaju da je odobravanje ugovora i dalje u proceduri pred Konkurencijskim vijećem, te da to "traje duže nego što je bilo ko očekivao", ali da nakon odobrenja, slijedi registracija nove strukture vlasništva u Sudu.


Nastavak teksta i više detalja čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI