Načelnik Općine Novi Grad na Facebooku

Efendić brutalan: Ne postoje štetnije osobe od Sebije Izetbegović u oblasti zdravstva i Faruka Kapidžića u oblasti razvoja

Front 19.08.22, 08:34h

Efendić brutalan: Ne postoje štetnije osobe od Sebije Izetbegović u oblasti zdravstva i Faruka Kapidžića u oblasti razvoja
"Ne postoje štetnije osobe od njih u oblastima zdravstva i razvoja. Što prije prestanu time da se bave manja će biti šteta koju prave", napisao je Semir Efendić

 

 


Predsjednik Stranke za BiH i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu o preksinoćnjem gostovanju lidera SDA Bakira Izetbegovića u ovoj općini.

 

– Sinoć je i u Novom Gradu gostovao Bakir Izetbegović koji proteklih sedmica trči svoj počasni krug po Bosni i Hercegovini

 

Iskoristio je priliku da najavi plan ili viziju razvoja grada na kojem radi Faruk Kapidžić, bivši ministar u Vladi Kantona Sarajevo kojeg je na tu poziciju u to vrijeme predložio “vrh” SDA. U cijelom periodu moga rada kao načelnika gdje smo neumorno i neprekidno radili na razvoju naše općine u Kantonu su se promijenile desetine, a možda i stotine ministara, ali veća “štetočina” od Faruka Kapidžića po pitanju razvoja Kantona nije se pojavila. Posljedice njegovog kratkog mandata osjete se i danas jer vlada koja je došla poslije njega ne uspijeva da se izvuče iz brloga koji je u oblasti i Ministarstvu prostornog uređenja napravio Kapidžić, tako što je jednostavno zaustavio sve što je mogao zaustaviti. Po mom dubokom uvjerenju krajnja namjera bila je uspostavljanje sistema “reketa” sa kojim smo se mi u Novom Gradu izborili prije 10 godina. Možda je i to bio jedan od razloga pa ja kao načelnik nikad nisam bio omiljen kod “vrha” SDA, ali za ovih 10 godina u Novom Gradu niko i ni za šta nije platio reket, a vrijednost investicija u našoj općini mjeri se već milijardama maraka.

 

Najeklatantniji primjeri ometanja razvojnih projekata protiv kojih se Kapidžić po nalogu vrha SDA borio su izgradnja Kongresnog centra Sarajeva i ASA bolnice. Predmet Kongresnog centra danas je na sudu po žalbi Pravobranilaštva BiH, iako znam da je najveći razlog osporavanja njegove izgradnje to što neki misle da bi mogao biti konkurencija SCC-u sa kojim nam je došla “Zara”, iako takvi objekti ne mogu smetati jedan drugom.

 

Osim toga, do zadnjeg dana mandata ministar je pokušavao omesti i zaustaviti izgradnju bolnice, čak je na sjednici Vlade donesena i jedna odluka prema kojoj se bolnica ne bi mogla graditi, ali je ministar zaboravio da je zakon stariji od odluke vlade.

 

Nažalost, u jednom trenutku bilo se veoma blizu odustajanja od investicije upravo zbog protivljenja ministra gradnji obzirom da su investitori imali strah da će ministarstvo kroz administrativne procedure pokušati ometati izgradnju, a to se kod velikih investicija poput izgradnje bolnice koja vrijedi više od 100 miliona KM, ne smije tek tako rizikovati, jer ne postoji takva investicija koja se ne finansira kreditima banaka gdje obaveze teku od momenta uzimanja kredita, a svaki zastoj ili prekid gradnje je isključivo na teret onoga ko je započeo izgradnju. Srećom, mi iz Općine uspjeli smo uvjeriti investitore da uslovi za izgradnju postoje, pa ipak nisu odustali od investicije. A srećom i da je dan nakon dezavuisanja javnosti i plasiranja izmišljotina kako se ustvari ne gradi bolnica nego stambena zgrada, Faruk Kapidžić smijenjen sa pozicije ministra. Izgradnja bolnice odvija se bez ikakvih problema, uz to se obnavlja i historijski objekat Astro, prve hemijske fabrike u Bosni i Hercegovini koji će se obnoviti u izvornom obliku kakav je izgrađen u vremenu Austro – Ugarske i činit će sastavni dio kompleksa bolnice.

 

Između ostalog, Bakir Izetbegović sinoć kaže kako je “Vrijeme je da se podvuče crta ispod malih investicija, ispod tačkastog razvoja grada…” Za njega i njegovog eksperta Kapidžića investicija od 100 miliona u zdravstvu je mala.

 

Međutim prije bih povjerovao da je izgradnja bolnice mogla smetati njihovoj “profesorici” jer će se moći iz blizine vidjeti kako može da bude organizovana jedna bolnica. Znam da imamo veoma sposobne i vrijedne doktore, ali nažalost organizacija zdravstva je katastrofalna.

 

Na isti način kako je Izetbegović uvjeren da je od svih doktora i menadžera u Sarajevu, pa i Federaciji BiH, upravo njegova supruga najveći ekspert i najbolji kandidat za generalnog direktora Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu, i Faruk Kapidžić je najveći ekspert za razvoj grada.

 

Međutim, ne postoje štetnije osobe od njih u oblastima zdravstva i razvoja. Što prije prestanu time da se bave manja će biti šteta koju prave - napisao je Semir Efendić.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI