iznijela detalje o privatnoj zloupotrebi

Sabina Ćudić: Trgovinska razmjena BiH pod Dodikovom je kontrolom, privatizovao je trgovinu u ovoj zemlji!

Front 18.08.22, 10:40h

Sabina Ćudić: Trgovinska razmjena BiH pod Dodikovom je kontrolom, privatizovao je trgovinu u ovoj zemlji!
„Na čelu firme Lanaco je Nebojša Ninić, nekadašnji član SNSD-a. Procjena je da Lanaco može dnevno da prihoduje oko 40.000 KM samo na ovom softveru, što na mjesečnom nivou generiše prihode i veće od 1.000.000 KM

 

 

 

Početkom mjeseca počeo je prelazak na digitalno poslovanje Uprave za indirektno oporezivanje (UIO). To je ujedno prvi korak u integraciji našeg sistema u evropski, što bi trebalo rezultirati smanjivanjem gužvi na granicama i bržem protoku robe prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu.

 

Međutim, softver kojeg je pripremila UIO je komplikovan za upotrebu. Interesantna stvar je da je istog dana kada je UIO pustio u korištenje svoj softver, firma Lanaco sa sjedištem u Banja Luci izbacila popratni softver koji preporučuje UIO za rad u inicijalnom sistemu UIO.

 

Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, taj slučaj navodi kao najilustrativniji primjer zarobljavanja državnih institucija da rade za privatni interes političkih moćnika.

 

„Na čelu firme Lanaco je Nebojša Ninić, nekadašnji član SNSD-a. Procjena je da Lanaco može dnevno da prihoduje oko 40.000 KM samo na ovom softveru, što na mjesečnom nivou generiše prihode i veće od 1.000.000 KM.

 

Lanaco, također, tradicionalno dobiva ogroman broj tendera od strane institucija RS i Bosne i Hercegovine. Tako je prema istraživanju iz 2016. godine zajedno sa firmom Prointer pobijedio na 137 tendera ukupne vrijednosti od 46 miliona KM. Prilikom edukacija koje provode službenici UIO o korištenju NCTS sistema i elektronskog potpisa, učesnike edukacija uglavnom savjetuju i upućuju na nabavku Lanaco softvera, što još jednom ukazuje na očitu povezanost i upliv jedne privatne firme u ključnu državnu finansijsku instituciju.

 

Milorad Dodik nikada nije krio da je njegov sin Igor Dodik u vlasničkoj strukturi firme Prointer, najbližeg partnera firme Lanaco.

 

Osim finansijskog benefita, Lanaco može ostvariti pristup podacima koji će biti unošeni u sistem, od ID podataka firmi u Bosni i Hercegovini, vrijednosti i vrste uvezene robe, prometu, itd. Sve to omogućava SNSD-u i Dodiku da postane vladar trgovinske razmjene Bosne i Hercegovine kojom kroz državni sistem i eventualne infrastrukturne investicije može upravljati kako želi. Milorad Dodik je privatizovao trgovinu u Bosni i Hercegovini.

 

Naravno, Dodik to ne bi mogao da nije bilo koalicionog dogovora o stranačkoj raspodjeli državnih institucija. Malverzacije u UIO dešavale su se bez obzira na to koja je nacionalna stranka kontrolirala tu instituciju. UIO i druge institucije ćemo nakon oktobra osloboditi od privatne zloupotrebe političara i vratiti ih u službu građanki i građana ove zemlje.“

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI