Reagujte na vrijeme

Test od dvije sekunde: Provjerite treba li da pijete više vode

Lifestyle 17.08.22, 15:59h

Test od dvije sekunde: Provjerite treba li da pijete više vode
Nedavno se na TikToku pojavio jednostavan test kože kojim se lako može proveriti dobija li naš organizam dovoljno tečnosti

 

 

 

Tokom ljetnjih vrućina, ali i inače, važno je da pijemo dovoljno tečnosti. A kako da znamo koliko je to dovoljno?

 

Nedavno se na TikToku pojavio jednostavan test kože kojim se lako može proveriti dobija li naš organizam dovoljno tečnosti.

 

Video je objavio lekar Karan Rangaryan, hirurg u Nacionalnoj zdravstvenoj službi u Velikoj Britaniji. U snimku se vidi osoba koja stišće kožu iznad zgloba prsta kako bi utvrdila koliko je hidrirana ili dehidrirana.

 

“Ovo je poznato kao test štipanja kože. Što ste više hidrirani, to će vaša koža biti elastičnija i ona će se odmah nakon štipanja oporaviti.

 

Ako ste dehidrirani, koža gubi elastičnost i potrebno je neko vreme da se vrati u normalu”, rekao je Rangaryan u videu.

 

Također, stručnjakinja za ishranu i velnes Samantha Cassetti kaže da se ovaj test često koristi u zdravstvenim ustanovama kako bi se brzo procijenilo treba li pacijentu više tečnosti, pogotovo kada nema dovoljno vremena za procjenu laboratorijskih testova ili drugih mjernih podataka.

 

Test štipanja kože prilično je siguran i nema štete, ali, budući da to nije najpreciznija metoda, rezultate treba uzeti s rezervom i koristiti s drugim identifikatorima dehidracije.

 

Elastičnost kože smanjuje se i kod starijih ljudi, bez obzira na status hidratacije. Koži starije osobe može trebati oko 20 sekundi da se oporavi, čak i ako nije dehidrirana.

 

Također, kod bolesnika s malim volumenom krvi test štipanja kože također može imati smanjenu tačnost.

 

Oko 70 odsto osoba koje pate od dugotrajnog Covida ima autonomnu disfunkciju nervnog sistema i mogu imati nizak volumen krvi, pa ovaj test nije koristan za takve osobe kao ni one s poremećajima vezivnog tkiva.


“Ne vidim štetu u korištenju ovog testa kao jednog načina procjene hidratacije”, rekla je nutricionistkinja Ketrin Piper, a prenosi živim.hr.

 

Kao dijetetičarka preporučuje praćenje boje urina kako bismo bili sigurni da smo hidrirani. Urin bi trebalo da bude svijetložute boje ili boje svijetle slame.

 

Taman urin je, između ostalog, znak da treba da pijete više vode. Drugi ključni pokazatelji da ne dobijate dovoljno tečnosti uključuju osjećaj žeđi, suvu kožu ili suha usta, izostanak znojenja ili mokrenje rjeđe nego inače.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI