Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a

U narednih mjesec dana očekujemo porast broja slučajeva COVID-19, trenutno smo u periodu jednog od 'valova'

Hronika 17.08.22, 10:40h

U narednih mjesec dana očekujemo porast broja slučajeva COVID-19, trenutno smo u periodu jednog od 'valova'
Dodaje da je bitno napomenuti da i vakcinisane osobe obolijevaju, ali da je njihova slika dosta blaža i protiče bez komplikacija, osim kada se radi o pomenutim pacijentima koji od ranije imaju hronična oboljenja

 

 

 

Trenutno smo u periodu jednog od mnogobrojnih "valova" COVID-19, što znači da je prisutan značajan porast novih slučajeva, a pored onih zvanično registrovanih sigurno je broj nekoliko puta veći jer se dobar dio stanovništva testira brzim testovima u kućnim uslovima i ne javlja se ljekaru, a isto tako velik je i broj onih koji su pozitivni na SARS-CoV2 a nemaju simptome, izjavio je za Fenu prof. dr. Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a.

 

Prema dosadašnjih podacima, trenutno u populaciji cirkuliše jedan od podtipova varijante Omicron, koja na sreću ne daje teže kliničke forme bolesti.

 

- Uglavnom se radi u infekciji gornjih respiratornih puteva, gdje kliničkom slikom dominiraju simptomi slični prehladi. U manjem broju slučajeva imamo i infekcije donjeg respiratornog trakta, odnosno upale pluća, i to se uglavnom nađe kod pacijenata koji imaju neka hronična oboljenja – ističe Baljić.

 

Dodaje da je bitno napomenuti da i vakcinisane osobe obolijevaju, ali da je njihova slika dosta blaža i protiče bez komplikacija, osim kada se radi o pomenutim pacijentima koji od ranije imaju hronična oboljenja.

 

Prvenstveno se radi o pacijentima koji imaju maligna oboljenja, šećernu bolest, hroničnu opstruktivnu plućnu bolest ili srčanu dekompenzaciju.

 

Baljić ističe da prateći dosasadašnje kretanje broja oboljelih, vjerovatno će se i u narednih mjesec dana bilježiti porast broja slučajeva i onda bi trebalo doći do stabilizacije koja bi trajala nekoliko mjeseci.

 

- Preporuke za prevenciju se nisu mijenjale, uglavnom se odnose na nošenje maski u zdravstvenim ustanovama i održavanje lične higijene, što je gledajući ukupnu situaciju za sada i sasvim dovoljno. Ne očekujem da će se donositi neke rigoroznije mjere, osim ako ne dođe do nove mutacije virusa koji bi izazivao teže kliničke forme – rekao je Baljić.

 

Po pitanju terapije podsjeća da su na raspolaganju lijekovi koji su i ranije bili dostupni, a da se očekuje  nabavka antivirusnih lijekova koji bi mogli pomoći u tretmanu bolesti ukoliko se uzmu u ranoj fazi.

 

Prema njegovim riječima, nabavka treba ići preko državnih organa, jer tako zahtijevaju proizvođači.

 

Baljić dodaje da nije upoznat u kojoj je fazi taj proces.

 

Govoreći o majmunskim boginjama istakao je da je u proteklom periodu registrovano nekoliko slučajeva majmunskih boginja.

 

- Na sreću radilo se o blažim formama koje nisu zahtijevale hospitalni tretman. Obzirom na specifičan način prenosa, ne očekujemo neki već broj u narednom periodu – dodao je Baljić.

 

(Fena/rm)

BLIN
KOMENTARI