'Mislim da će doći do neke vrste reseta'

Evropa ima još jedno kataklizmično ljeto: Ekstremna suša bi mogla biti nagovještaj smrti jedne grane turizma?

Biznis Klub 17.08.22, 09:25h

Evropa ima još jedno kataklizmično ljeto: Ekstremna suša bi mogla biti nagovještaj smrti jedne grane turizma?
Rijeke i jezera presušuju, a osim što to ima razorne učinke na trgovinu i industriju, pogađa i sektor koji je već bio na koljenima zahvaljujući pandemiji - turizam

 

 

Baš kada ste pomislili da je sigurno vratiti se u more zahvaćeno pandemijom, Evropa ima još jedno kataklizmično ljeto. No, ovaj put je krivac najgora suša na kontinentu u povijesti. Oko 63 posto zemlje širom EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva imalo je upozorenja na sušu, a ta je brojka objavljena prije nego što je Ujedinjeno Kraljevstvo proglasilo sušu u osam od 14 područja. Nove dojave stižu svaki dan, piše CNN.

 

Dok je krajolik suh, nivo vode strmoglavo pada. Rijeke i jezera presušuju, a osim što to ima razorne efekte na trgovinu i industriju, pogađa i sektor koji je već bio na koljenima zahvaljujući pandemiji - turizam.

 

Veliki problemi na Rajni

 

Rajna duga 1233 kilometra jedna je od najvažnijih evropskih trgovačkih ruta, a kontejnerski brodovi jure oko njenih krivudavih zavoja. To je također klasični itinerar krstarenja.

 

U subotu je nivo vode u njemačkom gradu Kaubu pao na samo 36 centimetara. To je poražavajuće malo jer na 40 centimetara komercijalni transport postaje neisplativ.

 

Ništa od ovoga nije vijest, kaže Clare Weeden, glavna predavačica turizma i marketinga na Univerzitetu Brighton.

 

"Svako ko upravlja riječnim kruzerima imao bi razumijevanja za to zbog načina na koji se klima promijenila u posljednjih 20 godina", kaže Clara.

 

Otkazuju se brojna krstarenja

 

Helen Prochilo iz stručnjaka za krstarenja Promal Vacations naziva evropska riječna krstarenja "najpopularnijom stvari koju prodaju ove godine."

 

Iako niko od njenih klijenata još nije pogođen, kaže da je među njenim kolegama agentima, jednom klijentu ove sedmice otkazano krstarenje, a drugom je prilagođen plan puta. Promjene na riječnom krstarenju obično su u zadnji čas jer ovise o vodostaju i kiši. Prochilo kaže da su mnogi brodovi za riječna krstarenja posebno izgrađeni s ravnijim trupovima kako bi se nosili s niskim nivoima vode.

 

Nivoi su "iznimno niski" u nekim područjima, rekli su njemački dužnosnici u petak za CNN. Neki stručnjaci pak vjeruju da će krstarenja Rajnom "biti stvar prošlosti", i to vrlo brzo.

 

Riviera Travel, specijalist za riječna krstarenja, napisali su: "Do sada smo vidjeli minimalne prekide jer smo uveli mjere, poput zamjene brodova i manjih promjena plana puta, kako bismo osigurali da gosti i dalje mogu maksimalno iskoristiti svoja krstarenja." Na primjer, brod može napustiti odredište nekoliko sati ranije.

 

Internetska stranica Viking Cruises navodi da će "niski vodostaji utjecati na odabrane riječne rute." Pogođene putnike kontaktirat će kompanija za krstarenje.

 

Suša je pogubna za trgovinu

 

U Francuskoj su neki dijelovi poznate rijeke Loire gotovo potpuno presušili. Zatvoreni su i neki kanali. U Velikoj Britaniji, izvor Temze pomaknuo se osam kilometara nizvodno, i to prvi put u povijesti.

 

I naravno tu je Dunav. Situacija na drugoj glavnoj evropskoj turističkoj rijeci također ne izgleda dobro. Trenutno se odvija hitno jaružanje u donjem toku rijeke, u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj.

 

Iako "nema problema" na austrijskoj dionici, rekle su vlasti u petak za CNN, situacija u Mađarskoj, možda najpoznatijem dijelu Dunava, više zabrinjava.

 

Suša je već pogubna za trgovinu. Prosječno plovilo od 1600 tona sada može ploviti rijekom samo bez tereta, prema Mađarskoj turističkoj zajednici.

 

"Imala sam putnike čiji brod nije mogao stići do Budimpešte i morali su se ukrcati na brod u Komarnu, što je oko sat vremena vožnje u Slovačkoj", kaže turistički vodič Julia Kravianszky.

 

Rijeka Po skoro pa nestala

 

A tu je i Italija, gdje je rijeka Po povijesno niska i mjestimice je skoro nestala. To je katastrofalna vijest za cijelu zemlju, a također je zaustavila turizam na dijelovima rijeke ovog ljeta. Posljednjih 20 godina Stefano Barborini iznajmljuje čamce i vodi posjetitelje na svoj dio rijeke Po, u blizini Parme. Ove godine nije uspio iznajmiti ni jedan.

 

"Na rijeci Po sam 40 godina i ovo se nikada prije nije dogodilo. I prije smo imali suše, ali ovako niske - nikad. Došlo je do erozije dna pa je rijeka zapravo postala dublja. Obično je plovna tokom cijele godine."

 

Utječe i na jezera

 

Nisu to samo rijeke. Najveće italijansko jezero, Garda, približava se najnižoj razini ikad. Dijelovi jezera Tisa, najvećeg mađarskog umjetnog jezera, više nisu dostupni čamcem.

 

Prestali su iznajmljivati ​​čamce, a mnogi su vlasnici bili prisiljeni maknuti svoje čamce iz vode.

 

Druga strana suše su iznenadne poplave - nešto što je pogodilo SAD u proteklih nekoliko sedmica. Klima se dosta promijenila u proteklih pet ili šest godina.

 

Dolazi vrijeme resetiranja?

 

"Ako se ne poduzmu hitne mjere u vezi s klimatskim promjenama, realnost je da će ekstremni vremenski uvjeti imati utjecaja na destinacije i zajednice koje posjećujemo", objašnjava Susanne Etti, voditeljica utjecaja na okoliš u Intrepid Travelu, koja ovo ljeto naziva "pozivom na buđenje za cijeli sektor". I nije jedina.

 

"Mjesta na kojima možemo skijati su se smanjila, a isto će vrijediti i za riječna krstarenja za 20 godina", kaže Justin Francis, izvršni direktor Responsible Travel.

 

Clare Weeden smatra da će, kako turizam na Rajni bude presušivao, kompanije za riječna krstarenja tražiti negdje drugdje. Ova nam je godina, kaže ona, pokazala da "klimatske promjene nisu samo zbog topline, već i zbog vode.

 

"Kako vrijeme postaje sve nepredvidljivije, mislim da će doći do neke vrste resetiranja."

 

(Net.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI