Peta noć SFF-a

Djevojčica s ukrajinskom zastavom na crvenom tepihu: Nagrađena aplauzom publike

Kultura 16.08.22, 20:07h

Djevojčica s ukrajinskom zastavom na crvenom tepihu: Nagrađena aplauzom publike
Djevojčica s ukrajinskom zastavom na crvenom tepihu: Nagrađena aplauzom publikeCrvenim tepihom prošetao je i glumac Alban Ukaj, ali i glumica Alisa Čajić koja uvijek plijeni pažnju svojom ljepotom i posebnim modnim izričajem

 

 

Petu večer Sarajevo Film Festivala crvenim repihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo prodefilirala je ekipa ukrajinskog filma "Klondike", ali i reditelji ostvarenja dokumentarnog filma u takmičarskom programu. Među njima je bila i mlada rediteljica Farah Hasanbegović, ali i reditelj filma "Svjetla Sarajeva" Srđan Perkić koji priču o kultnoj dvorani Skenderija priča kroz grupu "Zabranjeno pušenje".

 

Režiju "Klondikea" potpisuje Maryne Er Gorbach, a ostvarenje je u utrci za "Srce Sarajeva" u glavnom takmičarskom programu igrani film.

 

Radnja filma bavi se događajima u Donjecku, regiji u istočnoj Ukrajini. Ostvarenje govori o događajima iz 2014. godine kada je Rusija napala Donjeck, i prati priču bračnog para Irke i Tolika koji očekuju bebu, živeći u udaljenom selu u Donjecku, nedaleko od granice sa Rusijom, oko koje su se vodile borbe u prvim danima rata u Donbasu.

 

Njihovo iščekivanje djeteta nasilno prekida rušenje aviona MH17 nedaleko od nihovog sela. I pored opšte opasnosti, Irka odbija napustiti selo...

 

- Ovo je jako važna projekcija jer Sarajevo sa historijom koju baštini za Ukrajince predstavlja specijalan grad – kazala je rediteljica Gorbah na crvenom tepihu.

 

Simpatična djevojčica iz ove ekipe na crvenom tepihu se pojavila sa zastovom Ukrajine što je publika na festivalskom trgu nagradila aplauzom.

 

Crvenim tepihom prošetao je i glumac Alban Ukaj, ali i glumica Alisa Čajić koja uvijek plijeni pažnju svojom ljepotom i posebnim modnim izričajem.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI