Ruski proizvođač u izvještaju

Gazprom javlja da će ove zime podivljati cijene plina u Evropi, evo kakve su 'konzervativne' procjene

Biznis Klub 16.08.22, 15:44h

Gazprom javlja da će ove zime podivljati cijene plina u Evropi, evo kakve su 'konzervativne' procjene
15. augusta je cijena plina u Evropi porasla na rekordnih 2500 dolara za hiljadu kubnih metara, nadmašivši vrijednosti s početka marta

 

 

Ruski proizvođač plina Gazprom predstavio je izvještaj poslovanja u prvih sedam i pol mjeseci ove godine. Naveo je i "konzervativnu procjenu" prema kojoj će cijene plina u Evropi tokom nadolazeće zime premašiti 4000 dolara za 1000 kubnih metara.

 

Izvoz u zemlje izvan Zajednice neovisnih država (ZND), odnosno saveza bivših sovjetskih republika, iznosio je 78.5 milijardi kubnih metara, smanjujući se za 36.2%. Istodobno, raste ruski izvoz plina u Kinu, piše Kommersant.

 

Cijena plina u Evropi već sada porasla na rekordnih 2500 dolara

 

Proizvodnja Gazproma je od 1. januara do 15. augusta, prema preliminarnim podacima, iznosila 274.8 milijardi kubnih metara plina, što je za 13.2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Potražnja za plinom koje proizvodi Gazprom je na domaćem tržištu smanjena za 2.3 posto.

 

Kommersant navodi da je krajem jula počela rasti cijena plina u Evropi koja je sada premašila 2000 dolara za 1000 kubnih metara te piše da je razlog tome Gazpromovo smanjenje opskrbe Sjevernim tokom.

 

15. augusta je cijena plina u Evropi porasla na rekordnih 2500 dolara za hiljadu kubnih metara, nadmašivši vrijednosti s početka marta. Plin je sve skuplji zbog vrućine i suše, što otežava prijevoz ugljena rijekama. Osim toga, smanjile su se isporuke plina iz Norveške, zbog popravaka na proizvodnim pogonima, piše Kommersant.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI